Регион

Комисия от министерството оглежда Гърбавия мост в Харманли за ремонт

Експерти от Министерството на културата пристигат днес в Харманли, за да направят оглед на Сводестия (Гърбавия) мост и да изготвят компетентно становище относно предприемане на мерки за възстановяването му, съобщават от пресслужбата на кметството.

Още през февруари, след като част от парапета на съоръжението се срути, кметът Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции, които да направят оглед на съоръжението и да съставят констативен протокол за състоянието на недвижимата културна ценност, както и вида и обема на необходимите укрепителни консервационно–реставрационни и ремонтни работи.

Ред неблагоприятни обстоятелства обаче и независещи от местната власт причини, като заболяване на упълномощени лица и служебни ангажименти възпрепятстват до този момент експертния оглед и становище.

Въпреки липсата на експертния документ и непълна проектна документация, община Харманли използва възможността, изготвя искане и кандидатства с проект по бюджетна програма на културното министерство през април, за отпущане на 500 000 лв. за спешни реставрационни и консервационни дейности, като в придружително писмо обяснява спешната нужда от укрепване и ремонт на съоръжението. Към момента оценителната комисия все още не се е произнесла относно депозираното проектно предложение.

След поредно настояване от страна на ръководството на Общината и среща на Киркова с министъра на културата Боил Банов в края на миналата седмица, комисия от експерти пристига в Харманли, за да излезе със становище относно заданията за проектиране, техническата проектна документация и количествено стойностната сметка за ремонтните работи на моста.

От ведомството са уверили градоначалника, че ще окажат съдействие и за отстраняване на административните пречки и неуредици около собствеността на местността „Изворът на Белоногата“, което всъщност е една от основните причини обновяването на обекта да не бъде вече факт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ива
Ива
10.07.2017 11:25 11:25

Номер 1 сте инфо изящеги тия нета

Анонимен
Анонимен
10.07.2017 11:36 11:36
Отговор до  Ива

Ха-хаааа,сьщите герберастки боклуци като тях.

Back to top button