Хасково

НАП: Хасковлии са най-загрижени за здравния си статус през лятото

„Изясняване на здравноосигурителен статус“ е най-търсената услуга през лятото в офиса на НАП в Хасково, показва анализ на Агенцията за последните два месеца – юни и юли.

14 600 клиенти е посрещнал и обслужил офисът през летните месеци. От тях 3 446 са дошли именно, за да направят справка за здравните си задължения, да подадат декларация Образец 7, с която удостоверяват, че започват да се осигуряват здравно сами, както и за да подадат заявление, че се завръщат в страната и искат отново да бъдат здравно осигурени тук.

От НАП в Хасково уточняват, че голяма част от клиентите, които използват лятото, за да уточнят размера и платят дължими здравни вноски, са лица, пребивавали временно в чужбина и прекъснали осигуряването си. В тази връзка от Агенцията напомнят, че проверката на здравен статус може да стане напълно безплатно и много бързо в електронната страница на НАП на интернет адрес www.nap.bg в рубриката „Услуги със свободен достъп“, където освен точния период без осигуряване може да се провери и сумата, която се дължи за възстановяване на здравните права. Изчисляването на дължимите вноски става чрез „Здравноосигурителен калкулатор“.

Декларация Образец 7 пък може да се подаде по електронен път чрез персонален идентификационен код, което е възможно не само в работното време на НАП, а 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. 390 нови ПИК-кода е издал офисът в Хасково през юни и юли. Издаването отнема само няколко минути. Безплатно е и се извършва във всеки офис на Агенцията, допълват от там.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button