Любопитно

Градът на Слънцето вече е археологическа ценност с национално значение

Археологическият комплекс над село Ангел войвода в община Минерални бани, добил популярност като Град на Слънцето, бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата.

Това обяви на пресконференция, проведена на мястото на разкопките ръководителят им доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. Процедурата обаче е доста тежка и ще трябва да мине още известно време до нейното финализиране, каза още археологът.

Разкопки

Вече месец продължават археологическите разкопки на обекта над село Ангел войвода. Сред находките е бронзов кръст орнаментация от 5-ти век. След месец работа можем да дадем някои предварителни данни за резултатите, които постигнахме до момента. Целта на проучването тази година е да се разкрият повече от основните акценти на археологическия комплекс.

Този важен не само за община Минерални бани, а за цяла България археологически обект в момента се проучва на шест отделни сектора. Имам предвид шест подобекта в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище. Тези подобекти са Северната крепостна стена, където имаме една доста добра запазеност на крепостния зид. В момента буквално зад нас се проучва източното трасе на крепостната стена, пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс – скалната гробница, разказа специалистът.

Буквално преди няколко дни успяхме да разкрием и скалния проход, който води към светилището от южната страна. Това е сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта – кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. И освен тези три сектора, ние вече успяхме да разкрием най-голямата шарапана в този район, която беше буквално загубена в гъстите гори, покрили хълма. Скалните ниши, които са 17 на брой са изключително атрактивни и много важни за изследването на комплекса, както и големия скален олтар, който се намира в близост до тях, допълни археологът.

Последният обект над който работят археолозите и смятат, че ще могат да проучат до края на разкопките е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button