Любопитно

Французин с руско потекло издирва сведения за своите баба и дядо, живели в Хасково

Французинът с руско потекло Борис Федоровски пристигна преди дни в Хасково, за да издири сведения за своите баба и дядо. Те са живели тук между двете световни войни близо десет години.

Гавриил Федоровски е бил лекар в хасковската болница, неговата съпруга Наталия също е работила там, но като медицинска сестра. Двамата бягат в България след октомврийската революция през 1917 г., за да се спасят от червения терор. Най-вероятно те са пристигнали у нас през 1922-а. Години наред работят в руската болница във Велико Търново, после в Ямбол, а в средата на 30-те години идват в Хасково. По-късно съпрузите Федоровски се местят в София, а след пенсионирането си се оттеглят в старческия дом в Самоков, защото близките им са в чужбина. Семейството има двама сина, които се установяват във Франция. Единият от тях – Михаил, е баща на Борис Федоровски. Заради „желязната завеса“ обаче децата не могат да видят своите родители.

Руснак

„Много бих искал да науча повече за баба си и дядо си, които са живели в една прекрасна страна. Затова съм тук с моята съпруга и деца, за да им покажа България. Тя става втора родина за нашите близки, принудени да емигрират от Русия заради болшевиките“, сподели развълнуван при идването си в Хасково Борис Федоровски. Той и семейството му се снимаха за спомен пред входа на хасковската хирургия, там, където преди повече от 80 г. са се фотографирали със свои колеги Гавриил и Наталия Федоровски.

Внукът им благодари на хасковския Регионален исторически музей за оказаното съдействие при събирането на данни за роднините му.

Надяваме се, че ако някой пази в семейния си архив спомени за семейство Федоровски, ще помогне на музея да запълни още едно празно поле от историята на хасковското здравеопазване и съдбата на руските емигранти у нас.

Руснак

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.08.2017 17:53 17:53

strahotno, to4no kato nas…….

РИМ
РИМ
04.08.2017 18:23 18:23

В какъв смисъл като вас?

Back to top button