Хасково

36 тона лавандула ожънаха в Хасковско

300 кг. е средният добив от лавандула в Хасковска област. 36 т. са получени малко преди края на жътвата, сочат данните на министерство на земеделието.

Хасковска област е сред 18-те региона, където през последните години се отбелязва бум в отглеждането на лавандула. Инвеститорите се насочиха към земеделски площи в общините Ивайловград, Любимец, Харманли. Пак там е регистриран и интерес към засаждане на маслодайна роза.

Голяма част от площите с лавандула се отглеждат по биологичен начин. Ароматното и красиво растение, което има и лечебни свойства, краси етикетите на парфюми, сапуни, чайове, тинктури и мехлеми.

Основен пазар за българския износ е Франция. Българската лавандула се изнася още в САЩ, Германия, Япония, Швейцария и Испания и достига дори до по-далечни места като Австралия и Канада.

Любопитно е, че лавандуловите насаждения се използват и за рекултивирането на площите около рудниците и хвостохранилищата. Опитните полета, които вече са направени у нас в такива райони, показват, че в насажденията с лавандула, маслодайна роза и рапица няма следи от тежки метали.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.08.2017 17:35 17:35

ima samo ot URAN kato v vodata

Back to top button