Регион

Издигнаха паметник на Първостроителите в Димитровград

Димитровград издигна паметник на Първостроителите на централния площад „България“ по повод 70-годишнината на града.

По време на монтирането му на мястото присъства кметът на общината Иво Димов, авторът на паметника скулпторът Кирил Матеев, както и президентът на Ротари клуб-Димитровград Росен Кузев.

Паметникът е висок два метра и половина, тежи 300 кг., изработен от бронз в София, излят в леярна в Сопот. Стойността му е малко повече от 33 000 лв. и е финансиран изцяло от дарения. Местният дистрикт на ротарианците е един от основните спомоществуватели на идеята, заедно с „Язаки България“ ЕООД и „Хоризонт-Иванов“ ЕООД.

Идеята за паметника бе споделена от местната организация на Съюза на строителите-ветерани при една от срещите им с кмета на града. Паметникът на Първостроителите е израз на уважение към хората, които са участвали в строителството на града, вдъхновен от съществувалия в парк „Пеньо Пенев“ монумент на „Бригадира и Бригадирката“, който преди повече от 20 години е откраднат от мястото, където десетилетия наред е стоял. Днешният паметник на Първостроителите е стилистично продължение на идеята, но с авторския поглед на известния български скулптор Кирил Матеев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.08.2017 18:31 18:31

super bravo

Анонимен
Анонимен
08.02.2018 9:30 9:30

Това не са ли бригадирите от парк „Пеньо Пенев“? ( Елате хиляди младежи)

Back to top button