Любопитно

Съкровище от ивайловградско на изложба в Норвегия

Апликации от колесница, открита край ивайловградското с. Свирачи, ще бъдат показани на впечатляваща изложба в Норвегия.

Експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ е организирана от Министерството на културата, Националния исторически музей и Градския музей в Берген. Инициативата е подкрепена от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм.

Експозицията представя за първи път пред норвежка публика богатото културно наследство на древните обитатели на българските земи. Тя се открива днес в старинния Берген – средновековната столица на Кралство Норвегия, и ще продължи до 10 декември.

Подредени са 603 експоната, датирани от средата на ІІ хил. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., и превърнали се в емблеми на тракийското изкуство. Апликациите от колесница от с. Свирачи се показват за първи път извън България. Те са открити от известната археоложка Гергана Кабакчиева преди 15 години при разкопки на Могилата при село Свирачи – един от най-големите ранноримски некрополи. Реставрирани са в Националния исторически музей.

Ценните археологически находки са покривали ярема на един от двата коня, с които е била погребана знатна тракийка – владетелка на „Вила Армира“. Изработката им е изключително прецизна. Върху по-големите пластини са изобразени сюжети от култа към бог Дионис. Знатната тракийка също е изобразена върху една от апликациите заедно със съпруга си и двете си деца.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button