Любопитно

Ивайловград събра гости от Франция, Гърция и Турция на кулинарен фест

За 6-та поредна година международният фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ показа поминъка, традициите и занаятите в Ивайловград.

Събитието събра стотици посетители и гости от Франция, Гърция и Турция. Рекорден брой участници пък се изявиха в кулинарното изложение, което завърши с награди за победителите.

Фестивал

Местните хора смятат, че в Ивайловградско се раждат най-вкусните и уханни плодове и билки, а гроздето е с неповторим аромат. Местността е известна и със сочни смокини, фурми и нарове.

За да се убедят в това, посетителите можеха да опитат от множеството вкусни гозби и тестени изделия, характерни за региона, приготвени от местни майстори. Гостите от чужбина пък показаха традиционни ястия от своята кухня. Всеки можеше да си закупи и екологично чисти продукти от този край – мед, вино, сладка, билки и подправки, както и изключително вкусния ивайловградски тахан, който се произвежда само на две места.

Едновременно с кулинарния фест, приложници, художници и майстори на стари занаяти демонстрираха своите умения и знания пред очите на посетителите.

Идеята на организаторите от община Ивайловград и народно читалище „Пробуда-1914“ е по този начин да се съхранят традициите, да се обменят културни практики и де се покаже и рекламира богатство на този богат на история край.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button