Хасково

Честит празник, Хасково! Тържествена литургия, почетни граждани и концерти в програмата

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 г. с решение на Общинския съвет. Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й.

Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 г. Той е вписан в книгата на рекордите “Гинес” като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма започва в 8 часа с тенис турнир „Купа Хасково“ за деца до 12 г. на кортовете на „Юнак“.

В същия час в църквата „Света Богородица“ е тържествената литургия по случай Рождество Богородично. В 9 часа е ритуалът по издигане на националното знаме на площад „Общински“.

Детски спортен празник започва в 10 часа в Градската градина, както и проявата „Зъбки – бели като гъбки“ на площад „Свобода“. Детски шахматен турнир стартира в 10:30 часа в Градската градина.

В 11 часа е откриването на обновената сграда на ОУ „Шандор Петьофи“.

Откриването на изложбата „Мигове красота, уловени от обектива. Пейзажи от старо и днешно Хасково“ е в 11:30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

В 12 часа пред театър „Иван Димов“ е концертът на Духовия оркестър с диригент Петър Грънчаров.

Церемонията „Почетен гражданин на Хасково“ е в 12:30 часа в театъра.

Спортно ориентиране „Сглоби Европа-Опознай Европа“ по проект „Независимост и толерантност в ЕС (InToEU)“ стартира в 13 часа на „Ямача“.

Фермерски пазар ще се разположи от 16 часа на площад „Свобода“, където ще има и поздрав от децата на Хасково. В 17 часа на площад „Свобода“ театър „Дани и Деси“ представя кукления спектакъл „Къде си, приятелю?“. Половин час по-късно в художествена галерия „Форум“ се открива изложба на Сашо Стоицов.

Празнична торта ще бъде раздадена на децата на Хасково в 18 часа на пл. „Свобода“. В същото време в театъра ще се проведе юбилеен поетичен авторски спектакъл на Мина Карагьозова „Танц“, с участието на Силвия Предова и Балет „Тангра“.

Двойков турнир по бридж за името на Илия Делиев стартира в заседателната зала на хотел „Родопи“ в 19 часа. В същото време от площад „Свобода“ ще тръгне парад на носията с Народен оркестър Хасково, който ще стигне до площадка „Спартак“. Проявата е по проект „Независимост и толерантност в ЕС (InToEU)“. По проекта на площадката ще има и европейски поздрав за Хасково.

В 20:30 часа на „Спартак“ ще е концертът на Стокхолмски хор „Перуника“ с дирегент Михаил Делчев, а от 21 часа ще се представи фолклорният танцов ансамбъл „Хасково“.

В 21:30 часа започва концертът на Тони Димитрова, Стефан Диомов и група „Петте сезона“. За 22:30 часа са предвидени празничните фойерверки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.09.2017 7:34 7:34

ГРОБари,мразя ви в червата. Няма да празнувам с вас. Да ви сера на програмата и на празника.

Желю Желев
Желю Желев
08.09.2017 12:18 12:18

Дай Боже,Иисусе Христе и ти МАЙКО БОЖИЯ на следващия ни празник ГЕРБ да е в ЧЕРНАТА ИСТОРИЯ!!!
АМИН!!!

Аз
Аз
08.09.2017 12:55 12:55

То един празник се едно сме на помен.Такава ви е програмата .

Таня
Таня
08.09.2017 13:34 13:34

На вас който каквото и да ви направи, все ще ви е криво! И Дядо Боже да слезе, ще му намерите кусури!

Анонимен
Анонимен
08.09.2017 15:04 15:04
Отговор до  Таня

Учим се от ГЕРП.

баба Станка
баба Станка
08.09.2017 13:43 13:43

Танче,ма Танче!!!!
Ам те не са го направили ма,чедо!
С нашите пари го плащат ма ,пиле

Случаен минувач
Случаен минувач
08.09.2017 15:34 15:34

От 2 години насам ми писна да гледам пред Областа или пред Общината – Таня Милена Консула Беливанката Евгения нахъсени накипрени накекерчени и толкова Ех тия 10 дни ще се скъсат от показване и мотане насам натам но тлкова ще е след това пак цяла година кафе жижи-бижи дрънкане прадни приказки НО важното е че сме на ВЛАСТ

Back to top button