12 със званието Почетен гражданин на Хасково

Хасково
Почетен

На тържествена церемония в театър “Иван Димов” бяха връчени званията Почетен гражданин на Хасково.

Званията получиха отец Антони Енев и композиторът Георги Андреев. Двамата благодариха на председателя на общинския съвет Таня Захариева, общинския съвет и кмета Добри Беливанов.
Отец Антони записа в книгата на почетните граждани: Обичам те, Хасково! Нека всички с вяра и мъдрост да пазим традициите и да продължаваме да работим за доброто на нашия град. В словото си свещеникът завърши с молитва към Божията майка.

Почетен

Георги Андреев написа, че обича Хасково, неговите хора, тополите край реката, “Ямача”, “Кенана” и че се гордее, че е от Хасково. Той бе поздравен от своята учителка поетесата Лидия Налбантова.

Отец Антони е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. През 1949 г. участва в изграждането на парк “Витоша” – Златните мостове. От 1 ноември 1951 г. е свещеник в хасковския храм “Света Богородица”, където служи и до днес.

Почетен

Удостоен е със званието Протойерей – първи свещеник от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит Арсений му присъжда званието Иконом, а на 15 февруари 1989 г. е назначен като Архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, която служба изпълнява 23 г.

През 2012 г. е удостоен от Пловдивския митрополит Николай с Грамота и орден “Св. Апостол Ерм” – първа степен и му е присъдено званието Свещеноиконом.

През 2013 г. е награден с гработа от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Той е и почетен член на Ротари клуб – Хасково.

Отец Антони е най-възрастният свещеник с най-дълъг стаж в областта.

Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. Завършил е СМУ “Широка лъка”, специалност гъдулка. През 1997 г. завършва с отличие НМА “Панчо Владигеров”.

Почетен

В периода 1994-1997 г. е композитор и аранжор в Българското национално радио. От 1994 г. до 2000 г. е диригент на оркестъра на НФА “Филип Кутев”, а от 2000-а е негов главен диригент. Носител е на множество награди.

Георги Андреев е признат и на международно ниво, като има и съвместно турне с цигуларя Найджъл Кенеди.

Футболният треньор Станимир Стоилов не се яви, за да получи званието.

Деветима са удостоени със званието “Почетен гражданин на Хасково” – посмъртно. Това са Стойчо и Кица Марчеви, Недялка Симеонова, Аспарух Лешников, Александър Паскалев, Георги Чалбуров, проф. Любомир Тенев, Нестор Марков и Михаил Минчев.

Съответните звания приеха племеницата на Кица Марчева Теодора Гогова и родственикът на Георги Чалбуров Таксиров.

В началото всички бяха поздравени от кмета Добри Беливанов, депутатът Делян Добрев, областният управител Станислав Дечев и представители на чуждестранни делегации, които са в Хасково за празника на града.

В програмата се представиха шампионските двойки на хасковския клуб по спортни танци “Гранд” Любослав Стоев и Мирослава Дойчева и Марин Мартинов и Диляна Димитрова.

Още новини

loading...

10 коментара

 • 12 почетни, от които половината мъртви. Голям подбор, голямо чудо, голяма бройка. Нека да има пълнеж. Тя и програмата им за празника е такава – пълнеж от глупости, сбирщина от мероприятийца. Да отчетем активност, нищо че е ялова.

 • Отец Антоний действително е добърчовек по скоро божи човек но трябваше ли управницете ни да чакат до сега за това звание почетен на Хасково ами той е почти надскочил 90г и с единия крак е почти в Хасково а с другия при СВ Петър Но в България е така трябва да си ПАРТИЕЦ за да имаш работа и да растеж Какъв напримерщеше да е ДЕЛЯН ДОБРЕВ ако не беше ГЕРБ$ПАРТИЗАНИН едва ли някоъ щеше да го познава но сега ——-депутат Такива са и Станиславчо и Милена и Таня и Евгения и Беливанката и още куп ЮНАЦИ които ИЗНИКНАХА от БЕЗВРЕМИЕТО и ще си отидат пак СЛЕД ВРЕМЕ Извинявам се запбравих КОНСУЛА

 • ВТОРА БОЖИЯ ЗАПОВЕД

  Втора Божия заповед “Не си прави кумир и никакво изображение на онова,
  що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във
  водата под земята; не им се кланяй и не им служи”
  (Изх.20:4-5)

  ЧУДЯ СЕ ПОПА ЗАЩО ПРИЕМА ИДОЛИ КАТО НАГРАДА. НЕ ЗНАЕ ЛИ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ

  • ПРАВ СИ А ЗАЩО СЕ КЛАНЯТ И ПРЕД ИКОНИТЕ ТОВА СЪЩО НАРУШАВА ТАЗИ БОЖА ЗАПОВЕД

 • не виждам там да е и почетният на Хасково бай Господинов(куц с бастун, господ не забравя), прокуди безпартийния (Вечна му памет) Ил.Хаджиев, за да седне той(съдия в РС-Хасково, а беше горд, да спра, защото и у дома сме му ходили, жена му учителката от ИТ, почакайте, за да си сложи червилото, че я виж … и с червило и без червило чергаджии/бедняци по душа, а Илко беше добър, еродиран, изчел много дебели книги, няма да забравя, когато идваше в стаята ни и разказваше… и веднага Кърджалийката, човека на Костадинов, Куюмджиева, да др. съдия, чела съм я(а зад гърба му-не, а проста, все ни казваше, няма да казвате, че съм от Кърджали Тошка Куюмджиева, унижаваше се от родния си град хохохо) … нека продължат останалите, които го познават / съдия ИЛКО ХАДЖИЕВ, въпреки, че повечето от тях не са между живите.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.