Регион

Два автобуса с миряни посрещнаха Кръстовден на Кръстова гора

Два автобуса с миряни организирано тръгнаха вчера от Димитровград за Кръстова гора, където пренощуваха за здраве и посрещнаха Кръстовден, съобщи за Haskovo.info архиерейският наместник отец Георги Тодев.

Днес Българската православна църква почита Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден), постът е строг. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 г. тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

На Кръстовден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
никола
никола
14.09.2017 10:17 10:17

чудесна инициатива, добре е и в Хасково да се организира

Back to top button