Тракийци подариха етнографска сбирка на българското училище в Истанбул

Любопитно
Дарение

Нова родолюбива акция организираха хасковското читалище “Тракия” и Тракийското дружество “Георги Сапунаров”.

Те подготвиха камерна етнографска експозиция, която изпратиха на Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул.

Всички събрани вещи са дарения от тракийци – ръчно изтъкани черга, месали и кърпи, плетива, бродерия, дърворезба, керамика и други изделия на народните художествени занаяти. Двете детски народни носии, поставени върху манекени, са ушити от потомката на бежанци от Одринска Тракия Стоянка Демирева.

Радваме се, че нашето дарение пристига в Истанбул в навечерието на новата учебна година. Идеята ни е да зарадваме деца и възрастни – пазители на българския дух, да спомогнем за съхраняване на българската национална идентичност, каза председателят на дружеството Кирил Сарджев.

Както Haskovo.info писа, досега хасковските тракийци са осъществили три дарителски акции в полза на училището в Истанбул, създадено със съдействието на Генералното консулство на Република България. То е посещавано и от възрастни наши сънародници, наследници на някогашните цариградски българи. В писмо до дружеството генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов благодари за съпричастието към българското образователно и духовно дело зад граница.

 

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.