Регион

Свиленград празнува 105 г. от освобождението си

Свиленград чества 105 години от освобождението си от османско иго.

Ген. Иванов е командир на Втора българска армия през Балканската война, която след решителните боеве на връх Курткале, днешния Шейновец, освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 г. От 10 октомври същата година премества щаба на Втора армия в Свиленград и остава тук до края на февруари 1913 г. Извършената в Свиленград щабна оперативна разработка осигурява успешния изход на атаката на Одринската крепост на 13 март 1913 г. Той е първи почетен гражданин на Свиленград.

Мястото на паметника му е до стария мост на река Марица. Той е изграден за по-малко от година със средства от бюджета на общината и дарители. Своя най-голям принос в осъществяването на проекта дава патриотичната фондация „Въздигане”. Церемонията по откриването на монумента е от 18 часа.

По традиция на празничната дата ще бъде отслужена литургия за благоденствие на Свиленград в храм „Св. Троица”, след което ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника-костница на връх Шейновец и отслужена панихида в памет на героите, загинали в битката за освобождението на Свиленград.

Поклонението е насрочено за 11.30 часа. Вечерта, от 19 часа, на площад „5 октомври” ще се състои фестивалът на духовите оркестри, провеждан за трета поредна година по инициатива на читалище „Просвета – 1870”.

10-дневната празнична програма в Свиленград предложи многобройни културни, музикални и спортни събития.

В ретро жанр е третият фестивал на старата градска песен „С песен от свила минаха години” на 7 и 8 октомври в читалище „Васил Левски -1933”, в кв. ”Кап. Петко войвода”. Откриването му е от 10 часа.

Спортните състезания в празничната програма се провеждат за купа „5 октомври”. Те ще започнат на 5 октомври от 14 часа с общоградски крос за учениците от всички училища в общината. Предвидени са турнири по футбол, шахмат, тенис на корт и тенис на маса, състезания по колоездене, демонстрации по спортна гимнастика, международна футболна среща за ветерани и международен турнир по джудо за купата на кмета на 22 октомври в спортната зала на Свиленград.

Всички прояви за Деня на Свиленград са със свободен достъп за желаещите жители и гости на града да ги посетят.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button