Външни публикации

Работили сте в чужбина: Как да подадете заявление за възстановяване на данъци от Великобритания и Германия?

Студенти и млади пълнолетни хора, които тъкмо са завършили училище или университет, все по-често търсят работа в чужбина. Когато се опитвате да спестите за учебни такси или пътувания, е добре да знаетe, че можете да спестите повече чрез подаване на заявление за възстановяване на надвнесените Ви данъци. Малко хора знаят, че може да се възвърнат надвнесените данъци от работа в чужбина. Нека разгледаме в дълбочина процеса във Великобритания и Германия, тъй като тези две страни са едни от най-популярните дестинации за работа в чужбина. И така, какво трябва да знаете за възстановяването на данъци от тези държави?

Великобритания

Преди всичко, надвнесени данъци могат да бъдат възвърнати само на работилите легално във Великобритания и плащали своите данъци. Обикновено, лицата работещи на договор не трябва да се притесняват за плащането на данъците, тъй като те се удържат от заплатата. Често се случва така, че размерът на удържания данък е по-голям от необходимото (особено ако сте работили на повече от едно място). По тази причина бихте могли да си възвърнете частта, която е удържана некоректно. В случай че не представите необходимите документи навреме, е възможно да изгубите тази надвнесена сума.

Тип работещи лица.

Има две групи работещи – работещи на свободна практика (самоосигуряващи се лица) и хора, работещи на трудов договор. Повечето от тях имат право да възстановят надвнесените си данъци във Великобритания за последната година, без значение къде живеят сега. Работещите на свободна практика (самоосигуряващите се лица) могат да възстановят надвнесените си данъци, ако подадат заявление, включващо информация за техния доход и разходи, свързани с работата им. Хората, работещи на трудов договор, могат да възвърнат пълния размер на данък общ доход (PAY TAX), ако не са достигнали необлагаемия минимум за съответната финансова година.

Как да започна процеса?

Процедурата във Великобритания е сравнително лесна. Предоставете на данъчната служба следните документи:

  • Копие на Вашия паспорт или лична карта;
  • NIN – Националния осигурителен номер и копие на този документ;
  • Оригинал на P45 и/или P60 от всеки работодател през съответната година;
  • Ако не разполагате с P45 и/или P60, можете да представите последния фиш за заплата от всеки работодател през съответната финансова година;
  • UTR номер от CIS регистрацията (за самоосигуряващите се лица).

Сумата за възстановяване.

Обикновено сумата варира. В общия случай тя е 20%, понякога дори 30% от заплатата, която е удържана като данък. Вие можете да си възвърнете само надвнесената част от данъка, не целия данък, освен в случаите, в които годишният Ви доход не надвишава необлагаемия минимум за съответната данъчна година, който също варира.

Продължителност и срок.

Бихте могли да възстановите Вашите данъци от Великобритания за предходните 4 финансови години, плюс за текущата, в случай че нямате планове да работите в Англия до края на данъчната година. Продължителността на целия процес зависи от точността на предоставените документи и от експедитивността на данъчната служба. Възможно е да отнеме няколко месеца. Важно е да представите всички необходими документи навреме и да се уверите, че не сте допуснали грешки, за да избегнете допълнителни въпроси от данъчните власти. Ако искате да избегнете пропуски при попълването на документацията и да имате надежден и бърз процес по възстановяване на данъци от Великобритания, е най-добре да използвате професионална помощ.

Германия

Всеки, който иска да възстановява данъци от Германия, трябва да е работил законно и да е плащал данъци. Документи за възстановяване на данъци могат да се подават по всяко време на годината за предходна година, но не за повече от 4 години назад. Финансовата година в Германия започва на 1-ви януари и приключва на 31-ви декември.

Германия има прогресивна данъчна система. За 2016 година необлагаемият минимум за несемейни лица е 8 652 евро. Ако годишният доход не надвишава този праг, то се възвръща пълният размер на удържания данък върху дохода. Ако доходът надвишава необлагаемия минимум, то може да се възвърне само надвнесената част от данъка. Основният фактор, който влияе върху сумата за възстановяване, е размерът на данъка. Също така, в Германия взимат под внимание семейно положение, брой деца под 18 години и доход на съпруг/а. Почти е невъзможно да предположите каква сума бихте могли да си възвърнете.

Как да започна процеса?

Когато данъчната година приключи, отидете до данъчната служба и подайте заявление за възстановяване на данъци. Подгответе следните документи:

  • Копие на Вашата лична карта или паспорт;
  • Последен фиш за заплата или Lohnsteuerbescheinigung;
  • Попълнено заявление.

Колко време отнема?

След като подадете всички документи, процесът обикновено отнема около 6 месеца. Възстановяването на данъци с Lohnsteuerbescheinigung е сравнително по-бързо, отколкото с последен фиш за заплата, тъй като фишът за заплата не съдържа цялата информация и усложнява процеса за данъчната служба. В такива случаи данъчните обикновено изискват допълнителна информация, което отнема значително повече време.

Трябва ли да използвате компания за да си възвърнете данъците?

Не е задължително, но е препоръчително! Всеки, който възстановява данъци чрез компания, може да бъде сигурен, че процесът ще протече гладко и бързо. Преди подаването на документи е изключително важно внимателно да се проверят за грешки. Обикновено, компаниите за възстановяване на данъци с лекота отстраняват най-честите грешки за Вас. Освен това, знаят как да ги коригират, тъй като имат дългогодишен професионален опит. Компаниите за възстановяване на данъци са от голяма полза на хората, които не владеят добре официалния език. Голямо предимство е, че тези агенции обикновено не искат предплащане за услугите. Такстата им зависи от възстановената сума, а в случай че нямате сума за връщане, не заплащате такса на компанията. Според хората, работещи зад граница, подобни услуги са от голяма помощ за всеки, който иска да възстанови своите данъци бързо и безпроблемно.

Back to top button