Хасково

БСП предлага еднократната помощ да не е само за първолаци

Сред предложенията на БСП за Бюджет 2018 е за разширяване обхвата на помощта от 250 лв. в началото на учебната година, освен за първолаците и за учениците от семейства с ниски доходи от втори до четвърти клас. Тази допълнителна помощ се очаква да обхване 120 000 деца.

Предложенията на Левицата за новия бюджет бяха представени и обсъдени на среща в Хасково с Георги Гьоков – зам.-председател на парламентарната Комисията по труда, социалната и демографската политика от „БСП за България“, членът на комисията народният представител Виолета Желева и Емилия Масларова, която е председател на Съвета за социални политики при Националния съвет на БСП.

Среща

В началото от БСП отчетоха, че вече бедни са освен безработните и повечето от пенсионерите, част от работещите, голяма част от младежите, хората с увреждания. Социалното разслоение достига непознати за страната нива. Младите и образовани българи напускат страната. Бедността, нарастващите неравенства и демографската криза са сред най-големите предизвикателства, пред които е изправено българското общество.

При обсъждането на Бюджет 2018 парламентарната група на „БСП за България“ ще направи редица предложения. Сред тях са още за законов механизъм за обвързване размера на минималната заплата с размера на средната заплата за страната. Обвързване размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с размера на минималната заплата. От 340 лв. за 2018 г., то да стане 510 лв. Това увеличение ще обхване 38 000 майки.

Предлагат се и първи стъпки към семейно подоходно облагане. Приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители с деца. Тази мярка се очаква да обхване над 400 000 работещи семейства.

От БСП искат и преизчисляване на старите пенсии, отпуснати до 2013 г. (като първа стъпка) и постепенно намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. Увеличението на пенсиите ще обхване над 1 млн. пенсионери.

Двойно разширяване на обхвата на енергийните помощи: от 250 000 на 500 000 домакинства. Увеличаване на средствата и обхвата по програмите за асистентска помощ за хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора, са сред другите предложения на Левицата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Позлатената
Позлатената
17.10.2017 17:18 17:18

Позлатената Масларова е решила да спонсорира с откраднатите 8 милиона от Ст.Загора, за които не можаха да я осъдят корумпираните съдии. Колко ли още е откраднала, че да се явява спонсор на такава хубава идея.

Back to top button