Любопитно

21 цигулари, Веско Ешкенази и доброволки за Музикалните дни в Хасково

42-те Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще се проведат от 20 до 22 октомври в Хасково.

Ценителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на 20 октомври от 19 часа в театър „Иван Димов“ концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти: Йордан Димитров и Стоимен Пеев. На 21 октомври от 19 часа в театъра хасковлии и гостите на града ще чуят изпълненията на Квинтет „Клъстър“.

Конкурс

За детската аудитория е предвиден мюзикъла „Патиланци“ на Държавна опера-Бургас, който ще бъде представен на 21 октомври от 11.00 часа в читалище „Заря“.

В рамките на Музикалните дни община Хасково ще проведе и Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“, който ще бъде официално открит на 20 октомври в 12:30 ч. в театър „Иван Димов“.

Тази година в конкурса ще участват 21 млади цигулари, разпределени в четири възрастови групи. Има участници от 8 държави: Сърбия, Молдова, Словакия, Румъния, Турция, Македония, Корея и България. Най-малкият участник в конкурса е Павела Занева на 8 г. от София.

Цигуларите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател: проф. Ангел Станков – преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя, носител е на три награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито са: проф. Игор Алексич – преподавател по цигулка във Факултета по изкуства в Ниш, Сърбия, проф. Йосиф Радионов – преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, проф. Галина Буйновски – преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску“, Кишинев, Молдова и именитата българска цигуларка, легендата на цигулковото изкуство – проф. Стойка Миланова.

Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 300 лв., разпределен между втора, трета и четвърта възрастови групи, а за първа група са предвидени предметни награди.

На 22 октомври от 15 ч. ще се състои церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари, със специалното участие на Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. Ешкенази ще даде две награди, като едната е участие в негов майсторски клас. Майстрото ще се включи в галаконцерта.

Музикалните дни ще бъдат закрити с концерт на Камерен оркестър при община Хасково с диригент Цанислав Петков, солист Мичо Димитров на 22 октомври от 19 часа в театъра. Входът за всички концерти е свободен.

Новост тази година в музикалните дни е и участието на пет доброволки, ученици от ПГТ „Александър Паскалев“, които ще съдействат за упътване и настаняване на участници зрители в музикалните дни.

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде открита изложба, посветена на Недялка Симеонова, подготвен е и справочник във връзка с Музикалните дни.

Конкурс

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.10.2017 16:51 16:51

Кифла до кифла, а пък Венетка първа руса кифла

Анонимен
Анонимен
18.10.2017 16:53 16:53

„Доброволки, които ще съдействат за упътване и настаняване на участници зрители в музикалните дни“ – брейййй как става това НАСТАНЯВАНЕ В МУЗИКАЛНИТЕ ДНИ? Странно действие…

Анонимен
Анонимен
18.10.2017 17:57 17:57

Тая Въжарска каква „специалистка“ е, че я оставиха. Сигурно свири добре…… на цигулката на някой?!

Back to top button