Любопитно

8-годишната Павела изтегли жребия за „Недялка Симеонова“, откриха изложба в библиотеката, „Софийски солисти“ напълниха театъра

Най-малкият участник в международния конкурс за цигулари „Недялка Симеонова“ 8-годишната Павела Занева от София изтегли малко след обяд жребия за представянето на участниците в четирите категории.

Преди това 42-те Музикални дни, в рамките на които е и конкурсът в театър „Иван Димов“, бяха официално открити от кмета Добри Беливанов. След него приветствие към участниците отправи председателят на журито проф. Ангел Станков.

Конкурс

От днес до неделя е конкурсната програма, в която участват 21 цигулари от 8 държави. За награждаването в неделя се очаква Веско Ешкенази.

Всяка вечер от 19 часа в театъра има концерти, като днес ще се представи Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти: Йордан Димитров и Стоимен Пеев. Театралният салон се напълни с почитатели на класическата музика.

Конкурс

Новост тази година в музикалните дни е и участието на пет доброволки, ученици от ПГТ „Александър Паскалев“, които съдействат за упътване и настаняване на участници зрители.

Тази вечер в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ беше открита изложбата „Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката“ по повод откритите днес Музикални дни и 115 г. от рождението на прочутата цигуларка.

Изложба

Деветте витрини от експозицията проследяват най-важните моменти от живота и творчеството на Недялка Симеонова чрез книги, албуми, музикални записи, справочни и периодични издания от фонда на библиотеката.

Изложбата е със специалното участие на Държавен архив – Хасково и представя копия на документи, свързани с именитата цигуларка. Сред тях са: Указ на Народното събрание за удостояване на Недялка Симеонова със званието „Заслужил артист“ от 30 април 1950 г., нейни записки, за бъдеща книга и съболезнователна телеграма от министър-председателя Антон Югов по повод смъртта на цигуларката. Внимание заслужават и други ценни експонати в изложбата като магнетофонна лента със записи на Симеонова, дарени на библиотеката от сестра й Ана, а също и статии в американската преса от 30-те години с отзиви за „третата голяма цигуларка“ на онова време. Представена е и излязлата наскоро първа био-библиография за Недялка Симеонова у нас, подготвена от Регионална библиотека – Хасково. Специална витрина е посветена и на музикалните дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Meloman
Meloman
20.10.2017 14:00 14:00

Ехеее виж ти и без Милена Трендафилова се случвали нещата.Всъщност и преди нея след като за 42 път стават тия музикални дни.
Адмирации за прекрасната програма, видях афиша /беше добре да го пуснат тука след статията /.
Успех на тези прекрасни млади хора!

Меломанка
Меломанка
20.10.2017 20:47 20:47

Да, и без лудата Венета Въжарска нещата са се случвали, цели 42 пъти! Празна зала, само с баби и дядовци! Доктор Ливаин събра наборите да поспат малко в театъра! Хах аха ах

Back to top button