Регион

Дискутират ползите от членството ни в ЕС, Харманли иска ремонт на улици

Първата от поредицата срещи-дискусии на тема „Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“ се проведе снощи в Харманли.

Тя се организира от областна администрация-Хасково в изпълнение на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Дискусията бе водена от областния управител Станислав Дечев. В нея участваха кметът на Харманли Мария Киркова, зам.-областният управител Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Иван Димитров, представители на местната общественост, ученици и граждани.

„Като пълноправен член на ЕС вече 10 г. ние имаме възможност да се ползваме от общите европейски ценности и блага“, посочи в експозето си Дечев. „Ползите за всеки от нас са безспорни. Ние ги виждаме ежедневно, посещавайки обновените сгради на училищата, спортувайки в нови спортни зали, разхождайки се в модернизирана градска среда, карайки колите си по нови магистрали и обновени пътища, разхождайки се в природата по екопътеки, виждайки обработените полета“, посочи областният управител.

„Всички тези предимства на ЕС са очевидни за гражданите и оценката на българите е красноречива. Днес одобрението сред българските граждани за членството на България в ЕС е по-високо в сравнение с годините непосредствено след присъединяването през 2007 г., а доверието към европейските институции е устойчиво високо“, обобщи той.

Дискусия

В подкрепа на тези думи кметът на Харманли представи основните обекти и проекти, обновени и реализирани чрез евро-финансиране през последните години. „Няма как да степенуваме по-важност изпълнените дейности по проектите, защото считам че всеки един проект е значим в областта, в която се е реализирал“, посочи тя и заяви, че с европейски средства са ремонтирани общински пътища и отсечки в цялата община.

„Инвестициите в пътна инфраструктура са от изключително важно значение за развитите на местната икономика и подобряване качеството на живот. В тази връзка и към този момент община Харманли е разработила и очаква одобрение на проекти по Програмата за развитие на селските райони, в които проектни предложения е заложен ремонт на общинска улична мрежа“, обобщи градоначалникът.

За младите хора, участници в дискусията в Харманли, безспорно бе интересно да чуят повече за работата на основните институции в ЕС, за бъдещото председателство на Съвета на ЕС и какви ползи ще донесе това за България, за перспективите пред страната ни и възможностите ни да се утвърдим като лидер на Балканите и стабилен партньор в ЕС.

Чрез презентацията „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и чрез съпътстващата фотоизложба на „Област Хасково – преди и след влизането в ЕС“ бяха илюстрирани осезаемите резултати от приемането на България в Европейския съюз.

„Все още има много да се работи. Предстоят още реформи, за да достигнем европейските норми – в съдебната система, в здравеопазването, в администрацията. Убеден съм, че това е правилният път за България“, каза в заключение областният управител.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.10.2017 5:44 5:44

Какво правят деца на обсъждания за пари ?

Back to top button