Любопитно

Съвременни будители: хасковлийка е първата българка, участвала във висш пилотаж

„Живот в полет“ бе темата на срещата в хасковското читалище „Пейо Яворов-1982“ на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с Пенка Карева, която е първата жена – пилот в България, участвала във висш фигурен пилотаж.

Срещата се провежда в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември и е посветена на 105 г. на бойната ни авиация. Секретарят на читалището Росица Димова обясни на децата, че освен изучаваните в училище будители, има и съвременни такива – хора, които с делата си ни вдъхват вяра, че България ще я има. Тя подари на Карева цветя и я прие като почетен член на читалището.

Среща

В началото имаше кратка презентация за Пенка Карева, която има 70-годишен юбилей. Завършила е Първо единно училище в Хасково (училище „Васил Левски“), а след това и Икономически техникум в Хасково.

Обучавала се е в бургаски аероклуб, както и на летището в Сливен. Летяла е на самолет „Злин“. Завършила е втори пилотски курс или като втори пилот. Винаги е искала да учи за военен пилот, но тогава не приемали жени.

Среща

Участва в първия републикански шампионат по моторно летене през 1975 г. Тя е инструктор по моторно летене. Първата й група моторни летци е в клуба в Сливен. Завършва и курс по парашутизъм. Участва в първата Балканиада в Загреб, Хърватска през 1975 г., както и във втората Балканиада в Румъния две години по-късно за Висш фигурен пилотаж и Авиорали, където е с награда за второ място.

На републиканското първенство по висш фигурен пилотаж и Авиорали за мъже и жени в Михайловград е с наградата за първо място.

В края децата имаха много въпроси към Карева, сред които бяха дали се е страхувала да лети и скачала ли е с парашут. Много от момчетата и някои момичета също изразиха желание да станат пилоти.

От читалището възнамеряват да продължат срещите с бележити хасковлии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button