Регион

С мобилна станция преглеждат хората по селата в Димитровградско

Създаването на център за първична здравна грижа и мобилна станция за здравни прегледи на пациенти в община Димитровград прдвижда пилотният проект „Интелигентна медицина“.

Инициативата е съвместно между община Димитровград и гръцките общини Димотико и Паранести. Финансирането е по програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция, а средствата са в размер 1 163 516 евро.

Телемедицинският център ще извършва първични медицински прегледи, а оборудваната мобилна станция ще осъществява прегледи и изследвания на трудно подвижни пациенти или такива намиращи се на труднодостъпни и отдалечени места.

Резултатите от прегледите и изследванията ще се въвеждат в онлайн база данни, до която достъп ще имат личните лекари. Така те ще могат да се информират за състоянието на своите пациенти и да правят диагностика без да се налага да ги посещават лично. В същото време няма да е нужно пациентите да се разкарват до болницата.

Базата данни ще може да се използва и за медицински консултации с лекари специалисти извън Димитровград. Събраната медицинска информация ще бъде защитена и до нея ще има ограничен достъп.

В рамките на проекта ще бъде закупено медицинско оборудване и назначен лекарски екип, който да обслужва мобилната станция. Сред предвидената за закупуване апаратура е и нов рентген, който ще бъде монтиран в рентгеновото отделение на МБАЛ „Св. Екатерина“.

В рамките на проекта подобни центрове ще се правят и в гръцките общини, а медицинските услуги ще се предлагат в рамките на 14 месеца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button