Регион

Приз „Спасители на детството“ за Минерални бани и две приемни майки

Националният курорт Минерални бани получи престижната награда в раздел „Община“ на втория национален конкурс „Спасители на детството“.

Общината е отличена заради системните си усилия за подобряване на инфраструктурата, свързана с грижата за подрастващите.

Церемонията по връчването на наградата „Спасители на детството“ се проведе в София. Освен този приз Минерални бани е единствената община от Хасковска област, в която отиват и две индивидуални награди.

Приемните майки Минка Тодорова и Наталия Александрова са отличени с индивидуални награди „Спасители на детството“ 2017. Минка е жител на Минерални бани и е на 69 години.

Преди да се пенсионира, тя е била медицински работник. Има дъщеря и син, които имат семейства, с пораснали вече деца. „Аз поучавам децата, показвам, поставям правила и изисквам да се спазват“, казва тя. Минка Тодорова дава цялото си време, за да научи приемните деца на хигиенни навици, обноски и добро отношение към другите хора. Приемните деца по време на престоя си при нея стават спокойни, вежливи и мили, започват да се смеят, намират приятели. Заедно с друга приемна майка отглеждат поотделно сестри. Те им дават възможност да поддържат ежедневна връзка, да играят заедно, да се забавляват, да плуват, да карат колела, да имат детство.

Наталия също е от Минерални бани и е на 57 години. Тя е била помощник-възпитател. Има син, който е студент. Тя, както при всеки приемен родител с мисия, обича децата и е грижовна към настаняваните в семейството й деца. В много от ситуациите, които възникват с приемните деца, Наталия използва интересни и нетрадиционни методи при възпитанието им. Креативността й дава резултати и приемните деца започват да споделят страховете си, да се отърсват от тях и да заживяват в новия за тях свят, изпълнен с любов. Наталия Александрова показва професионализъм и качество в работата си като приемен родител. „Да дарявам с любов децата в риск е моята мисия в живота“, казва Александрова.

„Радваме се на тези награди, но те ни амбицират да правим още повече за децата. Вече подготвяме проект за изграждане на Детски център в Минерални бани“, каза кметът Мюмюн Искиндер.

Преди година Минерални бани сключи партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане, чрез дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване“ за разпределение на дейностите и за обхвата на ресорната управленска отговорност при осъществяването на проект „Приеми ме 2015“. Към настоящия момент в община Минерални бани има 7 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 7 деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.11.2017 19:10 19:10

На хасковския кмет да дадат приз “Безхаберен и малоумен унощожител”

Back to top button