Регион

За 10 г. в ЕС Димитровград е усвоил 100 млн. лв.

В община Димитровград за 10-годишното членство на страната в ЕС чрез предприсъединителни и европейски фондове са усвоени  100 млн. лв., от които 70 млн. лв. в последните 6 г.

Тези средства са инвестирани в различни сектори от обществения периметър – инфраструктура, култура, социални дейности, туризъм и образование. Това съобщи кметът Иво Димов по време на среща-дискусия „Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки“. Форумът се организира от Областния управител Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Среща

Областният управител изтъкна, че община Димитровград е лидер по реализацията на европейски проекти и поздрави екипа на кмета Иво Димов за професионалната работа. Той представи основните позитиви за страната ни след приемането ни в ЕС и ангажиментите ни по повод Председателството на Съвета на ЕС от януари 2018 г.

„След приемането на България в ЕС през 2007-а ние получихме по-чиста околна среда, повече права за работниците и потребителите, по-ефективна борба с корупцията и трансграничната престъпност, достъпни програми за образователен обмен на студенти, по-евтини цени на телекомуникациите и транспорта, безплатна медицинска помощ в ЕС, ясни и разбираеми етикети на всички търговски продукти, всеобща валидност на шофьорските книжки и много други придобивки за нашето ежедневие, които вече приемаме за даденост“, заяви областният управител, но според него най-важното, което сме получили е свободата. Той припомни близкото минало, когато дори не можехме да ходим свободно до граничните общини Любимец и Свиленград, за където се искаха открити листове, а почивката в Гърция, например, беше немислима.

В хода на дискусията димитровградчани искаха да знаят повече за Председателството, за ролята на България в ЕС, за бъдещето на Европарламента, след излизането на Великобритания от съюза, но най-вече за промените, които предстоят в града им.

„Община Димитровград работи с всички финансови инструменти за европейско финансиране. Освен по оперативните програми, общината работи и по проекти с териториално сътрудничество, програми по регионална политика и инициативи на Европейския съюз.

Проектите не се правят самоцелно. Ние дефинираме нуждите си от развитие на града и на тази база кандидатстваме за усвояване на европейски средства, като нашите планове реализираме не само с европейски пари, а и с такива от собствения ни общински бюджет и от програми с национално финансиране“, обясни Иво Димов.

Той покани своите съграждани да разгледат тематичната изложба „Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки“, подредена в залата. На нея бяха показани 8 от десетките проекти, реализирани в Димитровград с европейско финансиране.

Среща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.11.2017 13:42 13:42

45 години социализъм. Още вероятно толкова еврогейски капитализъм. След време може би българина ще прогледне че го тикат от измама в измама

Back to top button