Хасково

90 000 пернати са унищожени заради птичия грип, яйцата поскъпнаха и в Хасково

Близо 90 000 птици са унищожени до момента във връзка с констатираните огнища на птичи грип, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици в село Стефаново, община Добрич. Там бяха унищожени близо 11 000 птици.

Второто и третото огнище бяха констатирани в хасковското село Узунджово и в село Глушник, община Сливен в лично стопанство – ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването тук бяха унищожени над 1500 птици.

Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където бяха унищожени близо 8 000 патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект в землището на село Зимница. Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 000 кокошки-носачки.

Междвременно, от седмица-две цената на яйцата тръгна нагоре, като според експерти, сред причините е и птичият грип в страната. В Хасково поскъпването на яйцата е средно с 5 стотинки, като бройката вече се продава за около 30 ст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button