Регион

Близо година след бунта в Харманли няма изправени пред съда бежанци

Близо година след бунта на бежанците в Харманли все още делото срещу тях не е внесено в съда. Това предстои да се случи едва след месец. Не са ремонтирани и повечето погромени при протеста помещения.

Haskovo.info припомня, че бунтът избухна малко след като бежанският център беше поставен под ключ заради съмнения за заразни болести. 20 полицаи бяха ранени. Задържани бяха близо 400 бежанци, а на 21 са повдигнати обвинения.

Година по-късно всички те вече са на свобода. Четирима са непълнолетни и са под надзора на детска педагогическа стая. Дава са с мярка подписка, а 15 са пуснати срещу парична гаранция от по 1000 лева и са със забрана да напускат страната.

Лагер

Директорът на бежанския център Славчо Янев заяви, че сега при тях няма от бунтовниците. На една голяма част са приключили процедурите, които вървят, а други чрез молби до афганистанското посолство са отведени в страната си по произход.

Щетите след погрома в бежанския център според експертизите са за около 100 000 лева. Повечето от тях и до днес не са възстановени, въпреки че за модернизирането Европа ни отпусна средства.

В най-пострадалото при погрома 9-то хале изпочупените врати и части от тавана все още са в състоянието, в което бяха тогава. Ремонтите се бавят заради неприключили процедури.

Не е изпълнено и обещанието към харманлийци да бъде обособена част от закрит тип, която бежанците няма да могат да напускат при нарушения. Предстои строителството да започне до 2 седмици, уверяват от агенцията за бежанците.

Стойността на затворения тип, на тази трансформация е в рамките на 380 000 лева. Самият корпус ще бъде с една масивна ограда, прозорците ще бъдат с решетки, капацитетът му е в рамките на до 300 настанени, заяви главният секретар на Агенцията Валери Йорданов.

В момента в центъра са настанени едва 300 бежанци, при 10 пъти повече преди година. Може би и заради това в Харманли вече е по-спокойно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.11.2017 12:01 12:01

Полицаи, следователи и прокурори умират от мързел и некадърност.

ДУХАЙТЕ СУПАТА ХАРМАНЛИЙЦИ!!!!!
ДУХАЙТЕ СУПАТА ХАРМАНЛИЙЦИ!!!!!
09.11.2017 12:40 12:40

Дрън-дрън!!!
ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ ореваха т.за на БОЙКО!!!!
Харманлийци да го духат!!!
Лисков ,бившия кмет се ояде,Минка ,заместнистничката му си харчи парите с нов,млад любовник…..

Анонимен
Анонимен
10.11.2017 6:40 6:40

А настоящата кметица санира къщата си безплатно с отмъкнати от блоковете материали.

Анонимен
Анонимен
09.11.2017 22:25 22:25

ква престъпност кви 5 лефа

Back to top button