Хасково

Правят мрежа за наблюдение на съда в Хасковско

Инициативата „Гражданско участие за по-добра съдебна система“, изпълнявана от Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ бе представена на пресконференция в Хасково.

Предстои така нареченото гражданско наблюдение на съдебната система и проучване сред гражданите на Хасковска област. В рамките на проекта ще бъдат анкетирани 600 граждани, 150 от които страни по дела в Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли и Окръжен съд – Хасково за познанията и отношението им към съдебната система в България, тяхното мнение за резултатите от реформата в съдебната система и др. Междувременно ще бъде направено проучване и сред специалисти, работещи в или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, адвокати, юристи и др. Под формата на дълбочинни интервюта те ще имат възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

В началото на следващата година във всеки един от гореизброените градове ще бъде изградена структура на Мрежата за наблюдение на съда и съдебната реформа, в която ще вземат уастие активни представители на местните общности. Това са представители на бизнеса, на етнически и религиозни общности, НПО, културни и читалищни дейци, неформални лидери, чужденци и др. Работата на Мрежата ще даде възможност да бъдат изработени мрежови политики за реформа в съдебната система, които да отразяват становищата на всички заинтерсовани страни.

По време на конференцията Мариана Войкова запозна присъстващите с възмобностите за извънсъдебно разрешаване на спорове чрез медиация. Медиацията е бърз и ефективен начин за разрешаване на спорове. При нея страните по спора се съгласяват трето неутрално лице, наречено медиатор, да посредничи при разрешаването на спора им. Спорът може да бъде правен или неправен – например, спор между бизнес партньора си, единия от които дължи пари на другия, спорещи страни в бракоразводно дело, съседи, които са в конфликт от години.

Двете страни в медиацията са напълно равнопоставени. Те имат еднакво време за изказване, право на пълномощник, представител или помощник като адвокат.

В хода на процедурата се изяснява същността на спора, уточняват се варианти на решения и се очертава възможната рамка на споразумение. Споразумението може да бъде нотариално заверено или представено в съда.

Медиацията не е „мини съдебен процес“, при който медиатор отсъжда коя от страните е права. Точно обратното, чрез различни методи на преговори, медиаторът подпомага страните сами да достигнат до споразумение. Процедурата може да трае само няколко часа, за разлика от съдебния процес, който може да продължи години. Използвайки медиацията, натовареността на съдебната система може да бъде облекчена. В процедурата по медиация няма губещи страни, пестят се време, средства и се запазват добрите отношения.

В рамките на проекта двама медиатори ще провеждат информационни срещи за запознаване на спорещи страни с медиацията, а на проявяващите интерес към нея медиацията ще бъде предоставяна безплатно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button