Хасково

80 000 хасковлии през НАП през 2017-а, наградиха Агенцията

80 000 клиенти е посрещнал офисът на НАП в Хасково от началото на годината досега в салоните си за обслужване, съобщават от Приходната агенция.

Най-често – всеки четвърти е посетил Агенцията, за да изясни здравния си статус и да възстанови здравноосигурителните си права. Клиентите, дошли лично обаче, са по-малко в сравнение с предходни години, тъй като все повече от тях получават нужната информация и подават данъчни и осигурителни документи по електронен път.

Иновацията Персонален идентификационен код на НАП е тази, която позволява ползването на десетки услуги чрез интернет и спестява време на клиентите на Агенцията. Освен, че е безплатен, ПИК позволява бързо, лесно и по всяко време в денонощието: справка за осигурителен доход, справка за членство в пенсионен фонд, справка за активен трудов договор, подаване на искане за издаване на документи, справка за задълженията, справка за извършените плащания, подаване на годишна данъчна декларация за доходите, подаване на осигурителни декларации, дори справка за местни данъци и такси.

По време на тазгодишната кампания по деклариране на доходите например, 3000 души от Хасково и областта подадоха годишните си данъчни декларации с ПИК, докато миналата година това бяха направили едва 782-ма.

Издаването на ПИК е друга търсена услуга в офиса на НАП в Хасково. От началото на година Агенцията в града е издала 2974 кода на свои клиенти. Издаването на персонален код става във всеки офис на НАП и отнема само няколко минути, напомнят данъчните.

Днес служителите на НАП празнуват своя професионален празник. Денят на свети Матей, който бил митар (събирач на данъци) е избран за празник на данъчната администрация още с нейното създаване. Заради факта, че практически всички административни услуги могат да бъдат ползвани по електронен път, както и заради силно подобреното качество на обслужване „лице в лице“ в офисите на приходната администрация, късно вчера на официална церемония Националната агенция за приходите беше отличена с първа награда в категорията „Подобрение на обслужването“ от Фондация „Граждани срещу бюрокрацията“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button