Любопитно

„Парите през вековете“ и каталог представиха за 90-годишнината на музея

Изложбата „Парите през вековете от древността до наши дни“ от фондовете на Регионалния исторически музей в Хасково бе открита тази вечер за 90-годишнината на музея.

Директорът на РИМ Пенко Добрев откри изложбата в обновената зала на втория етаж. Главният уредник в музея д-р Красимира Узунова разказа за мястото на парите в живота на хасковлии от античните монети, през османските и европейските пари до следосвобожденските български монети и хартиени банкноти, които сравни с произведения на изкуството.

Изложба

Руските имперски рубли в Хасково пък са дошли с белогвардейските войски. В една от витрините е представен и първият хасковски банкер Димитър Стефанов. Д-р Узунова посочи, че монетите са били и като част от накита на българката.

Проф. Иля Прокопов представи нов монетен каталог на английски език. В съседната зала бяха изложени фотоси от празниците в музея.

Музей

В Хасково се провежда и двудневна научна конференция, а официалното честване е в театър „Иван Димов“. Областният управител Станислав Дечев участва в честването. Губернаторът поздрави музейните работници и връчи на директора Пенко Добрев най-високото отличие – почетния плакет на областния управител на Хасково.

Празникът завърши с изпълнения на талантливите хористи на диригента Елена Цветкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Роси
Роси
16.11.2017 22:56 22:56

И кмета беше на честването в театъра. Не го ли видя вашия репортер? Всъщност така му е наредено. Пишем само за областния…ясно поръчка от ГЕРБ

Славея
Славея
17.11.2017 6:45 6:45

Нали показаха Табакова. То без друго тя и група безмозъчни гарги го водят за носа! Кмет Хасково НЯМА!

Back to top button