Регион

Спипаха 100 000 литра нелегално гориво и над 1.9 млн. лв. без доказан произход

100 000 литра гориво без доказан произход и над 1.9 млн. лв. са хванати при акция преди два дни в областите Хасково, Пловдив и Бургас. Операцията е под наблюдението на Пловдивска окръжна прокуратура.

Извършени са 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели. По реда на Закона за МВР, за срок от 24-часа, са задържани 10 човека.

В 4 бензиностанции в Пловдив, Харманли и ГКПП „Капитан Андреево“, бяха открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Установено е, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива.

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки.

При извършване на претърсване и изземване в трезор, използван от лицето, спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване, са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи.

Към момента, към наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 750 000 лева е привлечен Емил В.

Към наказателна отговорност за пране на пари в Пловдив, посредством придобиване и държане на имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв., за което обвиняемите са знаели, че, към момента на получаването му, е придобито чрез тежко умишлено престъпление – данъчно престъпление, и деянието е извършено от две лица, сговорили се предварително са привлечени Емил В. и Вася С. По отношение на останалите намерени парични суми разследването за пране на пари продължава.

Двамата обвиняеми са задържани от наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа, като в рамките на утрешния ден предстои да бъде преценено дали да бъде поискано вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button