Хасково

Издадоха 61 заповеди за защита от домашно насилие в Хасковско

61 заповеди за защита от домашно насилие са издадени от началото на годината в Хасковска област, съобщиха от Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“.

36 са издадени от Районен съд – Хасково, 6 от съда в Димитровград и 9 от съда в Свиленград. В тези три града има консултативни центрове на фондацията.

Трима мъже са участвали в програмата за извършители, насочени от съдилищата. От началото на годината през консултативните центрове са преминали 154 жертви на домашно насилие.

В консултативните центрове напълно безплатни консултации подкрепят жени, които търсят анонимно помощ и информация за преодоляване на проблем, свързан с упражнено насилие над тях. За последните 3 г. – 653 човека са потърсили закрила, 17% от тях са мъже.

През кризисния център в Димитровград е осигурена защита на 29 жени и 28 деца, която е базово условие за процеса на възстановяване след нанесените травми.

Както Haskovo.info писа, на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени стартира кампанията „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Това е международна кампания на ООН срещу насилието над жени. Тя стартира ежегодно на 25 ноември и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

За поредна година Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, като част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“, са партньори в провеждането на кампанията на местно ниво. Предвидени са серия от събития, като от 27 ноември до 1 декември от 10 до 16 часа ще има Дни на отворените врати на Консултативния център за пострадали от домашно насилие в Хасково на улица „Пирин“ №9.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button