Хасково

Дългоочакваният ремонт на Паскалевата къща започна, гласят културни събития

Наскоро започна дългоочакваният ремонт на възрожденската Паскалева къща в Хасково.

Това стана възможно след като се получи съгласувателно писмо от Национален институт за недвижимо културно наследство, защото къщата е един от малкото паметници от национално значение в Хасково и в нея не може да започне ремонт без разрешение, обясни директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев.

Ремонт

Ремонтира се фасадата на къщата, като предстои работа и по нейния покрив. Фасадата й започна да се рони при последната тежка зима. Работата се извършва с около 22 000 лв., отпуснати от общината. По-рано беше ремонтиран дворът и оградана на къщата. Очакванията са сегашният ремонт да приключи до 2 седмици. След това от музея предвиждат Паскалевата къща да стане домакин на поредица културни събития.

Ремонт

Къщата е на чорбаджи Паскал – двуетажна, асиметрична, възрожденски тип, строена в средата на 19 век. Експозицията представлява домашна уредба на хасковски заможни семейства от следосвобожденската епоха. Показаните експонати сочат прехода от традиционния селски към градския бит.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button