Любопитно

Бъдещи счетоводители се запознаха отвътре с НАП

Ученици от хасковската Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ посетиха местния офис на Агенцията за приходите и видяха на живо как функционира НАП.

Младежите са ангажирани в проекта на МОН „Твоят час“, който им помага да надградят усвояваните в училище знания по определени икономически дисциплини. Учениците на Павлина Стоянова например, основно от 9 и 10 клас, опознават професията „счетоводител“. 12-токласниците с ръководител София Димчева пък са ориентирани към специалността „Компютърна обработка на информация в полза на моята професия“. Всички те днес посетиха офиса на НАП в Хасково, за да видят „отвътре“ как работи администрацията, с която в бъдеще, като вече дипломирани счетоводители, ще контактуват често.

НАП

В НАП младежите показаха стабилни основни познания, придобити в гимназията, но им стана любопитно когато научиха за какво точно се използват събираните от Агенцията данъци и осигуровки, и защо е толкова важно всеки да изряден данъкоплатец. Особено полезно бе да чуят подробности за електронните услуги, които предоставя НАП, за контролната й дейност и проверките, които се възлагат, когато дадено лице с висок стандарт на живот и декларирани „скромни“ доходи предизвика съмнения, както и как да различават фалшива от истинска касова бележка.

За механизмите на администрацията да събира принудително дължими към бюджета данъци, осигуровки и други задължения, учениците научиха лично от Атанас Запрянов – изпълняващ длъжността директор на офиса в Хасково. Какво се случва ако някой укрива данъци, грози ли го затвор, как НАП си сътрудничи с органите на реда и прокуратурата бяха част от темите, които предизвикаха оживление сред бъдещите икономисти. Гостите видяха още къде и как в салона за клиенти се подават данъчни и осигурителни декларации, и се извършват проверки на декларираните данни.

На финала младежите обещаха винаги да изискват касови бележки, когато пазаруват и да не бъдат толерантни към търговци, които опитват да укриват данъци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button