Любопитно

Радев пилотира над Франция, вдъхновени хасковлии си спомниха за роден ас

Президентът Румен Радев пилотира изтребител „Рафал“ във Франция. Това се случва в рамките на 3-дневната му официална визита в страната. Държавният глава посети базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие. Пилотирането на самолета е предложение лично от френския президент Еманюел Макрон.

Вдъхновен от пилотажа на президента над Франция хасковлията о.з. подп. д-р Теодосий Андровски припомни за родния въздушен ас Симеон Петров. Той е първият български летец, летял над територията на България.

Румен Радев

През 1912 година след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов е изпратен в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.

При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 m, когато двигателят на самолета му „Блерио XI“ се поврежда и спира да работи. Българинът хладнокръвно успява да го приземи. Дотогава това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа. Във Франция излиза и възпоменателна картичка с лика му.

Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработва методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button