Хасково

Предлагат правила за финансиране на културата в Хасково

Общинските съветници на представителната група на Реформаторския блок предлагат за декемврийската сесия на местния парламент Правила за финансово подпомагане в областта на културата на местни организации и творци.

Един от най-важните обществени ангажименти на всяка община е да подпомага развитието на местната култура. На последните две сесии на общинския съвет се разгоряха ожесточени дебати именно по темата за финансовото подпомагане на местните любителски организации и състави, осъществяващи дейност в областта на културата, както и на част от читалищата. Въпреки споровете всички ние, общинските съветници от различните представителни групи, се обединихме около становището, че в бюджета на община Хасково трябва да бъдат заделени средства за подпомагане на дейността на местните културни организации и творци, се казва в докладната.

В контекста на предстоящото разглеждане на общинския бюджет за 2018 г., в който евентуално ще бъдат заделени повече пари за културата от Реформаторския блок заявяват, че разпределението на средствата за подпомагане на културата трябва да става при пълна прозрачност и напълно справедливо, на основата на ясни правила, стимулиращи инициативността и креативността на действащите в областта на културата творци.

В правилата е записано, че комисията разглежда исканията за финансиране ежемесечно и оценява исканията за финансово подпомагане по критерии и поставя оценка по точкова система, като максималният брой точки е 50, а минималният брой точки за получаване на финансово подпомагане е 25 т.

Критериите са: участия в общински, регионални, национални или международни прояви, участия в празниците от културния календар на общината, самостоятелни изяви, наличие на дейности с деца и младежи, качество, оригиналност и обществена значимост на културния продукт, полза за участниците в дейността, обществена значимост, реалистичност на бюджета, целесъобразно и ефективно разпределение на необходимите средства, устойчивост на ефекта от дейността.

Предвижда се и отчитане на полученото финансово подпомагане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button