Хасково

Екоинспекцията глоби ВиК, масирани проверки по болници и шивашки фирми

Издадено е наказателно постановление за 500 лв. на ВиК–Хасково, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Глобата е за неподдържане на всички съоръжения в техническа и експлоатационна изправност при експлоатацията на ГПСОВ в Хасково.

Екоинспекцията е извършила през ноември масирани проверки на здравни заведения и на текстилни предприятия в региона, в изпълнение на писмо на зам.-министър на околната среда и водите. В рамките на кампанията са проверени 35 шивашки фирми, 20 лечебни и здравни заведения и 3 съоръжения за третиране на болнични отпадъци. Целта на проверките е да се установи съответствието на дейностите по събиране и третиране на отпадъци от здравните и лечебни заведения и на дейностите по събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване на отпадъците от текстилната промишленост в страната с нормативните изисквания, както и да се предотврати практиката отпадъците да се предават на неоторизирани лица.

Проверяващите са констатирали, че на територията на проверените здравни заведения е организирано безопасно съхранение на образуваните от дейността им отпадъци до предаването им. Установено е още, че генераторите на големи количества отпадъци от текстилни материали, спазват разпоредбите. Дадени са 7 предписания на шивашки фирми за извършване на класификация на образуваните отпадъци.

През последните четири месеца са били извършени и 60 масирани проверки на търговските обекти и на задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички. Дадени са общо 110 предписания, предимно за предоставяне на фактури и документи за произход на торбичките и за платена продуктова такса за полимерни торбички към ПУДООС.

Експертите от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково са извършили през ноември 148 проверки на 142 обекта. Дадени са 65 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 10 акта, 4 от които за неизпълнение на предписания. През месеца са наложени 2 санкции и са издадени 6 наказателни постановления на стойност 8500 лв. Oт санкции и наказателни постановления, включително за предишни периоди са събрани 7793 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Смехурко
Смехурко
08.12.2017 11:00 11:00

Направо са ги строшили с тая глоба ВиК-то!

умник
умник
08.12.2017 17:59 17:59

Ей много некадърен този директор на вик Хасково ! Само за глоби, замърсявания и хора без вода четем! Нали го сложиха герб .. трябваше да векува !

БУРЯ
БУРЯ
10.12.2017 3:58 3:58

А МАРИЯ-ВИКТОРИЯ КОГА ЩЕ ПРОВЕРЯТ?

Back to top button