Хасково

Община Хасково с почтеност под средната за страната

Индексът на община Хасково за почтеност за 2016 г. е 2.98 при среден индекс за страната 3.17., съобщават от Асоциация „Прозрачност без граници“.

Представени са и индексите на съответните институции: общински съвет – 2.74, кмет – 3.41, общинска администрация – 3.47, политически партии – 2.67, съдилища – 3.60, полиция – 2.94, бизнес – 2.36, медии – 2.89, гражданско общество – 2.61.

Хасково регистрира положителна тенденция в сравнение с позицията на община с най-нисък индекс в Местната система за почтеност от 2,75 пункта за 2015 г. – стойността на индекса за 2016 г. се подобрява на 2.98. Подобрените резултати се дължат на комплекс от фактори – по-висока степен на ангажираност на местните политически формации (2,67) и бизнес организации (2,36) с темата за добро управление, подобрената прозрачност и съществен принос към разкриване на корупционни престъпление от страна на органите на МВР (2,94), сравнително ефективното участие на медиите (2,89) в осъществяване на контрол върху дейността на публичните институции. Органите на местно самоуправление са изправени пред сериозно предизвикателство да надградят на постигнатите първи положителни резултати.

Добър показател на принос към местната система за почтеност регистрират кметският екип и местната администрация (3.47), както и съдилищата в града (3,60). Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията, съветват от „Прозрачност без граници“.

Днес Асоциацията отбелязва Международния ден за борба с корупцията с официално представяне на резултатите от Третия годишен Индекс на Местната система за почтеност – 2017. За трета поредна година Индексът предлага сравнителна картина на антикорупционния капацитет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гьон сурат
Гьон сурат
08.12.2017 19:28 19:28

Каква почтеност търсите в тая община, в която кмета е най-непочтеният и недостоен човек в България. Вълк в овча кожа, прикрит и играч! Да ама НЕ! Всички вече видяха що за стока е и какъв е в действителност

Gogo
Gogo
23.05.2021 13:54 13:54
Отговор до  Гьон сурат

Prav si

#Кой
#Кой
08.12.2017 19:48 19:48

„Проблемът с Хасково е в недостатъчно доброто отчитане на потенциален конфликт на интереси и недоброто познаване на инструмента етичен кодекс и как да се прилага“, каза Катя Христова от „Прозрачност без граници“

#Кой и още няКой
#Кой и още няКой
08.12.2017 19:49 19:49

Според наблюдателите журналистите в местните медии се провалят в ролята си на „куче пазач“ по отношение на обществения интерес. Проблемът е най-вече в това, че липсва достатъчно критичност спрямо дефицитите на общините, дори такива, които са станали всеобщо достояние.
На медиите – честито!

да
да
08.12.2017 21:49 21:49

Каква почтеност и прозрачност в тоя град бе. Погледнете какво става например в образованието – всяка проста селянка може да си купи директорски пост в някое училище стига да има 20 бона, пък и да си го изкара по гръб! Един човек ако е стока няма да се налага да го гонят от едно място и да му търсят друго директорско място, защото е пълна некадърничка! Резил, връзкарство и пълна некадърщина!

действайте
действайте
08.12.2017 21:58 21:58

Защо още я търпите тая нарочена бизнесменка. То ако от всяка превозвачка ставало директорка на училище, всеки директор на училище щеше да има клас превозвачество. Нали видяхте колко я търпяха в предишното й училище – ден до пладне и й теглиха шута. Не мълчете като овце бе хора – какво още трябва да ви се случи. То вече из целия град се носят легенди тая директорка как яде хора за добро утро и как като отвори уста само крясъци излизат. Ами опълчете и се, направете подписка, вдигнете се – какво ще направи тая – ще ви уволни всички ли. Има ли толкоз дружки. И тогава пак ли РИО-то ще стиска очите и ще мижи! Съберете се, бъдете еднинни и я пратете да духа супата тая злобна селянка с болни амбиции и психични проблеми!

приказчо
приказчо
08.12.2017 22:28 22:28

Тъжна коледа била в мрачната гора. Горското школо било потънало в тъга. Цялата тайфа горестна била – командирката тиранка мрачна всичко в страх и мрак потопила! Искала несретницата горска пълно подчинение и послушание – нито мисъл, нито звук, дето да не бъдат в унисон със нейните собствени желания. Думички различни от нейните желания били опасни, мнения противоречащи на нейните виждания били ерес, проявления на чувства – напълно забранени! Всеки горски жител трябвало да се усмихва и да пей, и на нейните команди да се радва иначе във пътя вкарван бил с крясъци, заплахи, поучения! Всички дружно на горския банкет, да се смеят и търпят и насила да се веселят! Там със своите любимци горски щяла личната тиранка коледно да го раздава и фасони да предава! Щяла да се прави на добра и мила и големи тостове да вдига. Щяла хубави лъжи да казва и вниманието си към всеки да показва. А послушната тайфа щяла да преглъща нервно и да козирува мирно, че иначе ставало размирно! Всички на лъжите щели да се усмихват и пожелания фалшиви да приемат, а пък после погледи да си разменят и тихо да си шепнат истината вярна – че такава тиранична командирка, никога във таз гора не били виждали до сега! И не можели със злобата да свикнат, със стандарта двоен и със злите дружки, приближени на тиранката голяма. А любимките избрани ставали все по-доволни, все по-приближени и все по нагли. Над другите се явно присмивали и над всички големеели. С командирката горска мрежи със интриги заплитали и всички като жертви уплитали. После от гората ги прогонвали и нови любимки приемали! А гората се топяла като гледала как с чедата и се занасят и как надалеч ги отнасят!

Кондю
Кондю
08.12.2017 22:42 22:42

Ало РУО, спите ли, спите ли? От много спане да не се окажете с нова началничка – същата тая дето в момента чадър и правите. Таман докато дойде време за повторен конкурс и тая Бяснотия ще отговаря на всички условия да ви стане началник. Пък процедурата ви е ясна нали – само подава документи и хоп – вече ви е началник. А тогава да ви видим дали ще носите на всекидневно пулене, крясъци, неадекватни команди, всичко да вършите веднага, аламинутно, без да мислите, ама да е безгрешно. Никакви различни мнения от тези на новата ви началничка слънце и никакви емоции или лични виждания, терзания, проблеми и т.н. Ще сте длъжни само да се съгласявате и да се кланяте. Да ви се брои всяка цигара, всяка петминутка, да си стоите затворени по стаите, да се усмихвате и съгласявате с всичко, никакви противоречия на главната и различни мнения! Истински подарък ще получите, ако не за коледа – малко по-късно. Айде със здраве и да не се насерете, като се сдобиете с новото началство!

мани
мани
09.12.2017 10:28 10:28

Пред управлението на настоящата директорка НАРОЧЕНАТА ПРОВЕРКА на училището по времето на директорката А.Г. ряпа да яде. Даже по това време на проверки такъв ужас, такъв смут, такъв стрес и таково напрежение не е било, както е сега всекидневно при тая злобна женица! Всеки ден подчинениете й се оглеждат от къде ще им изскочи тая Вещица и за какво ще почне да се пули или да крещи! Сбърква ги от интриги, от скандали, от неадекватни команди – ако не навика някого не може да живее тая. Най добре да бъде колективно – вече по един човек не и стига. Публиката за изявата трябва да е по-голяма – колкото се може повече да треперят и да навеждат главите. Виновни са, всички са виновни – за мислите си, ако не са за почит на „Нейно сиятелство директорката“, за действията си, ако не са поклон пред „Нейно сиятелство директорката“, за думите си, ако не са възхвала на“Нейно сиятелство директорката“, затова че се усмихват, когато са далече от „Нейно сиятелство директорката“, затова, че разговарят едни с други без участието на „Нейно сиятелство директорката“, затова, че имат чувства неразрешени от „Нейно сиятелство директорката“, за това че дишат и живеят без разрешението на „Нейно сиятелство директорката“. Тази самозабравила се женица се бърка на места, където не и е работа. Тя желае да обсеби всекиго и всичко – всичко да става само по нейна команда – не се свени тая да се бърка в личните работи на хората, да анализира, да говори глупости, да прави изводи и да дава квалификации. Надхвърля всякакви директорски правомощия и морални и човешки граници. Не се ли уморява тази мизерница да се занимава с хората – неизчерпаема енергия притежава само мръсотии да твори, власт и сила да демонстрира и команди да раздава! Колектив искала да гради. Ми тя тая го разгради от всякъде колектива! Всички се молят да се махне и да ходи някъде дано си излекува нервите и психо кризите!

,
,
09.12.2017 14:16 14:16

Въх тва злобното още ли го търпите там бе! Вие луди ли сте бе хора! За какво си мислите, че фирмаджийче го раздава – това болно съзнание с други хора на едно не мели. Тая злобната със себеподобни не се разбира! Само в частната си фирма може да се задържи. И очевидно само в това училище пълно с търпеливи и страхливи овце! Навсякъде другаде се вдигнаха срещу нея и я изгониха, прогониха, отърваха се от нея, че и пити раздаваха за здраве след нейното изгонване!

случаен виц
случаен виц
09.12.2017 14:28 14:28

Три пепелянки в училищен двор:
-Сссссссссссссссссссссссссссссс- съска първата – сссссссссссссссссссссссссссссссс!
– Успокой се, бе – какво е ссссссссссссссстанало – изсъсква втората.
– Сссссссссслушайте – те мене няма да ме уважават. Шшшшшшшшшшште видят те! – нарежда първата.
– Ззззззззззззззащо така? – отмята опашка третата. – То вече не осссссссссссссссссстана някой, който да не ссссссссссссссссме отровили!
Изгледала ги първата лошо и им скочила с отровни зъби!
– ССССССССссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссс – кръц! – нагонът не признава приятелството и приятелките!
За ловецът на змии останало само да хване преялата Пепелянка!

Изповедта на една директорка на училище
Изповедта на една директорка на училище
09.12.2017 16:20 16:20

Ох, толкова съм недооценена и онеправдана. Аз работя като луда, за тях за колектива за училището. Аз ги обичам, обичам ги тези хора, ама със любов им се карам, от обич, така де. Пък те не виждат, не разбират. Ама аз се раздавам, само давам – на дружките давам и любов, и разбиране и човещина и на проблемите им съм съпричастна, и да боледуват разрешавам и в отпуски ги пускам и кафенце пия с тях и сладки приказки редим на фасче и шегички заформяме – така де весело да става, те как колегите няма да носят на майтап, нали са интелигентни! Ама аз и гняв имам да раздавам и справедливост, пък като съм директор трябва и строга да бъда и да навиквам и да крещя и в пътя да вкарвам и грешки да намирам – и да няма ще намеря! Има си хора за всичко – с едни ще съм добричка, с други гадна – то и животът е такъв шарен. Ама аз от любов го правя, хора да ги направя. Аз със любов им взимам здравето и в пътя ги вкарвам. Всички по една пътека – да няма кривнал, отделен, различномислещ и различно изглеждащ. Всички еднакво смазани и оклюмани, че току виж им се завъртели нездрави мисли. Такава със си аз – щедра, не мога да спра да се раздавам!

Анонимен
Анонимен
09.12.2017 16:42 16:42

Нека тази злоботия и нейните дружки да си дигат чукалата и да се махат. Като са толкова неодоценени що се набута в образованието тази превозвачка. Някой молеше ли е да се явява на конкурси – колко училища обходи и колко пъти на коркурс ходи, до като се добере до поста. Как се добра до директорстване е друг въпрос. Ама беше съгласна което и да е училище да вземе, само и само да е директор – не подбираше, даже искаше по елитното. Ама не стана и сега се гледа на кръв със неговата директорка при всяка среща! Ами първите и дружки – що не се върнете да учителствате, ами се титулувате с определени титли. Вие ако бяхте стока другаде щяхте да се реализирате, а сега какво – нагласени работни места обявени точно за вас при вашта първа дружка! Колко ви е дружка тепърва ще разберете, ако почне да потъва кораба. Какво злобеете за свободното време на другите! Нали от учителски места дойдехте. Ама очевидно за нищо не ставате – като учител се оплакваха от вас, сега като заместнички се оплакват от вас. Как така целият друг свят е крив пък вие сте прави. Брей нагли шуробаджанашки кифли, дето злословят зад всеки, пък иначе тихички правят мили очички и скляпат невинно!

Не се учудвам
Не се учудвам
11.12.2017 17:50 17:50

Не се учудвам. Всички са убедени, че е така. Назначения съкращения, уволнения…Само по втория начин. Любовниците ги държат, докато могат да ходят. За тях пенсиониране даже няма. Те са над закона. Вижте Насенцето, дето е пом.директор в ученическото общежитие, как си живее с години като пет пари в кесия. Само че нейните пари станаха много, и наградите, и скандалите, и хвалбите от сутрин до вечер, и снимките, на които се пъчи винаги на първа линия. Да не говорим пък за селските вечеринки, с които занимава подчинените си постоянно, че само тя да е вечна. Голяма наглост има в тая жена, дето е опиянена от себе си. Всички трябва да й слугуват,за да не ги съкрати от работа. Пенсионирайте го тоя навлек, бе. То наяждане няма.

така така
така така
12.12.2017 21:42 21:42

Както казва една много мъдра, дейна и оправна жена – писаното е вярно. Очевидно всичко писано е вярно!

Back to top button