Хасково

Хасковският съд отказа екстрадицията на осъден за тероризъм в Турция

Хасковският окръжен съд отказа екстрадицията на турския гражданин Тайип Йълдъръм по искане на съдебните власти в Турция, съобщават от ХОС.

Турският гражданин е издирван за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години и 3 месеца, наложено му за престъпление „членуване във въоръжена терористична група“, а делото в Хасково е разгледано вчера.

Хасковските магистрати са отказали екстрадирането на Йълдъръм, защото престъплението, за което е осъден, е политическо и екстрадицията не се допуска. Отказът е на основание от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, чл. 3 ал. 1 от Европейската конвенция за екстрадицията и чл. 16 б. „д“ от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела между България и Турция.

Въз основа на изпратените от турската страна документи, съдът прецени, че деянието на лицето се е ограничило в членуване в организацията, без да има участие в извършване на терористични актове, които изключват неговия политически характер съгласно Европейската конвенция за борба с тероризма и в Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на тероризма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button