Любопитно

Коледен фестивал, изложба и работилница за сурвачки в Хасково

Три празнични събития оживиха съботата в Хасково. Сутринта в Регионалния исторически музей отвори работилница за сурвачки, която събра малки и големи.

За втора поредна година етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова помогнаха на децата и техните родители да изработят истински сурвачки, според народните обичаи. Над 60 деца и родители се включиха в направата на новогодишните сурвачки.

Коледа

Малко по-късно в Младежкия център бе официалното откриване на II национален фестивал на коледната и новогодишната песен Хасково 2017. Haskovo.info припомня, че начало на феста бе дадено снощи с откриването на изложбата от детски рисунки „Рисувам коледна песен“ в градска художествена галерия „Атанас Шаренков“.

При откриването на изложбата пяха и най-малките участници в хоровия празник – децата от вокална група “Орфейче” с ръководител Катя Демирева и подготвителната формация на Детски хор “Орфей” с диригент Елена Цветкова.

Коледа

Освен тях на хасковска сцена ще се изявят и детска вокална група “Весели ноти” – Ямбол, камерна формация “Орфей+” – Хасково, детски хор “Бодра песен” – Шумен, дамски камерен хор “Ирина Щиглич” – София, хор към АНПТ “Китна Тракия” – Хасково, Женска група за автентичен фолклор и детските групи “Ручейче” и “Изворче” – община Минерални бани и Софийски камерен хор “Проф. Васил Арнаудов”.

Вечерният концерт в Младежкия център започва в 17:30 часа.

В 13 часа във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ бе открита изложбата под надслов „Тебе пеем, Коледо! Коледни песни и наричания от Тракия“. След откриването се представиха фолклорните формации от Коледния фестивал.

Коледа

Иначе, експозицията в библиотеката представя коледарски народни песни и благословии, публикувани в книги, сборници и нотни издания от библиотечния фонд. Централно място е отделено на песенното богатство и коледните традиции в Тракия и Сакар. Сред изложените тематични сборници се открояват две издания на БАН – „Фолклор от Сакар. Песни и инструментални мелодии“ и „Народни песни от Тракия. Централна Тракия – Ямболско и Старозагорско“. Те са част от прочутия „Сборник за народни умотворения и народопис“, който е с над стогодишна история и е най-престижната поредица с творби от българския фолклор. Всеки от двата тома съдържа повече от хиляда песни, като само коледарските песни от Тракия са над 200.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button