Любопитно

Експонати от Ивайловград – в етнографска изложба в Турция

Стойностни експонати от Общинския исторически музей в Ивайловград са включени в етнографската изложба: „Из бита на лозенградските българи“.

Тя е осъществена по покана на община Къркларели (Турция) със специалното съдействие на Генералното консулство на България в Одрин и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Изложба

Експозицията е част от международен проект, в който участват Турция, България, Гърция и Черна гора. Къща-музей на етносите в Къркларели, който българите наричаме Лозенград, представя изложби от четирите държави.

Изложбата ще бъде открита на 20 декември. Българската и част е подготвена от експерти от Националния исторически музей. Тя показва елементи от живота на българите, населяващи Лозенградския вилает до края на Турската война за независимост (1919-1923 г.).

Един от основните акценти е облеклото на българското население от региона. Всички костюми са били притежание на български преселници от Източна Тракия и на техни наследници. Специален акцент в изложбата са накитите и украшенията, носени от жените през този период. Във витрина с вътрешно осветление са експонирани пафти, обеци, висулки, подбрадници, огърлици, гривни, пръстени. Основният поминък на населението от този край до началото на XX в. – лозарството, което дава и българското име на града, както и занаятите дървообработване и бакърджийство са представени чрез експонати от втората половина на XIX в.

Българското население в Лозенград и региона живее до началото на XX в. в мултиетнична среда, в която успешно съжителстват и си взаимодействат различни по етнос и религия общности. Чрез своето присъствие в продължение на няколко века там, българите оказват сериозно стопанско и
икономическо влияние в целия регион, оставяйки своя отпечатък върху историята и културата на Източна Тракия, обясняват историците.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button