Любопитно

Стари вестници пазят спомен за предновогодишния дух, най-добрият подарък е печка

Най-добрият подарък е печка за отопление или готвене „Перник“.

Това твърди в навечерието на 1932 г. хасковският вестник „Утринна поща“. Грижливо подвързан в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, той е сред изданията, които сега се дигитализират. Търсете само гумените цървули марка „Каучук“, сапун „Камбана“ е идеал на всяка домакиня, призовават рекламни карета на всички страници на изданието. На вниманието на читателите се предлагат електрически батерии – съвсем пресни, и голям избор на грамофонни плочи.

Кафене „Сплендид“ честити новата година на своите клиенти, шоколадите „Еделвайс“ се предлагат с най-големи специални подаръци послучай празниците. Бащи и майки, зарадвайте децата си с една спестовна касичка от Българска търговска банка, гласи друга реклама. Собственикът на дюкян съобщава, че е получил ефикасно средство срещу мишки и плъхове, а местната печатница „Чикаго“ се хвали с най-модерни букви, линии и шарки. Кино „Одеон“ рекламира нов американски филм.

В предпразничния брой на „Утринна поща“ не липсва и сериозната информация. На първа страница е публикувана вест от столицата: кабинетът на Андрей Ляпчев е решил ако съпруг и съпруга са чиновници, ще вземат заплата с 10 на сто по-малко. Кредитното акционерно дружество „Доверие“ кани акционерите си на годишно събрание. С водосвет в Хасково ще се открие безплатна трапезария и ще се даде първия обяд. Читателка препоръчва застрахователното дружество „Континентал“ като най-надеждно.

На приближаващата Нова година е посветена и цялата „Весела страница“. Карикатура показва кандидати зи министри, които припяват на министър-председателя коледна песен: Ти раздаваш днес късмета, слушай нашта песен клета, прибери ни в кабинета… Зад различните псевдоними стои поетът Тома Измирлиев, редактор в „Утринна поща“, който в Хасково издава двете си книги.

Редакционният щаб на веселата страница пожелава на своите читатели да си пожелаят всичко, каквото им се желае, пише на четвърта страница вестникът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button