Хасково

Млади учени от Хасково представиха новостите в астрономията на годишен семинар

Млади учени от Хасково представиха новостите в астрономията на VIII годишен Семинар на природните науки „По стъпките на Хелиос“ в Младежкия център.

На традиционния сминар членове на Астрономически клуб „Хелиос“ разказват за своите достижения, опит и научни изследвания в областта на природните науки пред настоящите възпитаници на Астрономическата обсерватория с ръководител Йоана Кокотанекова.

Семинар

Първият доклад бе на главен асистент д-р Камен Козарев при Институт по астрономия с НАО, БАН – София на тема „На гости на Слънцето: Новите мисии до най-близката ни звезда“. В началото д-р Козарев презентира това което сега знаем за Слънцето. След това ученият представи предстоящите през 2018 г. две мисии до звездата. Целта им е да се отговори на въпросите: Как работи слънчевото динамо?, Кое предизвиква ускорението на слънчевия вятър?, Кое предизвиква нагряването на слънчевата корона до милиони градуси?, Как се ускоряват слънчевите високоенергитични частици?, Кое предизвиква слънчевите изригвания?

Космическият кораб на НАСА Parker Solar Probe, който е в едната мисия, е най-бързият обект, създаван от човешка ръка, който ще достигне скорост от над 200 км/секунда, ще достигне най-близо до Слънцето – около 6 000 000 км, има уникален щит, позволяващ да устои на температури над 1500 градуса, ще измери от извора слънчевия вятър и слънчевата корона, в региона, където се формират.

Семинар

Цветан Цветков – докторант в същия Институт също бе в програмата с темата „Наблюдения на Великото американско затъмнение от 21 август 2017 г.“.

Докторантът в Институт „Макс Планк“ – Гьотинген, Германия и Отворен университет, Англия Росита Кокотанекова представи „1I/`Oumuamua – Дългоочакван гост от междузвездното пространство“. Става въпрос за загадъчния астероид Умуамуа, който идва от дълбокия космос и е първият подобен, наблюдаван от учените. Астероидът е минал покрай Слънцето през октомври и сега се отдалечава от него. Той е с размери 430 на 35 метра и не е ясно откъде идва. В началото дори е имало спекулации, че е творение на извънземен разум, но от него не са получени сигнали.

Смята се, че преди около 100 000 г. е напуснал друга Слънчева система, но не се знае коя. Движи се много бързо по странна орбита и изненадващо при преминаването му покрай Слънцето от него не са се изпарили газове, разказа Кокотанекова. Открит е от учени на Хаваи и затова носи името Умуамуа, което означава скаут или известител.

Семинар

В програмата на семинара бяха още докторантът в Университета на Амстердам, Холандия Георги Кокотанеков, който говори за „Ролята на активните галактични ядра в живота на галактичните купове“, Мирослав Радомиров – докторант във Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с „Пространство от модули на вортексни струни“ и главният асистент д-р Стефан Каратодоров от Института по физика на твърдото тяло при БАН с „Интерферометърът, който измери гравитационните вълни“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хебър
Хебър
26.12.2017 20:28 20:28

Тези приятели да кажат дали има промяна на орбитата на Земята, защото това затопляне на което сме свидетели и в момента не може да е само резултат на човешката дейност, друго косвено доказателство е и промяна на интензивността на светене на слънцето-преди години не светеше с толко бял нюанс.

баба Станка
баба Станка
26.12.2017 22:32 22:32

Те фасул-чорба с китайски клечки ядат….
Слънце ги грее…МЕСЕЧИНА посред ден виждат….секс не правят….С ГЛУПОСТИ НИ ЗАНИМАВАТ…..ДЕЧИЦА НЕ РАЖДАТ….УМНИЦИТЕ НИ…

ПРОСТ КАУНЬ
ПРОСТ КАУНЬ
26.12.2017 22:35 22:35

Тя ОРБИТАТА е в …..ха-ха-ха…
Да ядат,да правят българчета!!!МЛАДИТЕ УЧЕНИ!!!ТО СЛЪНЦЕТО И БЕЗ ТЯХ ЩЕ ГРЕЕ!!!

Амон Ра
Амон Ра
26.12.2017 22:39 22:39

Льольовци!!!НА ГОСТИ НА СЛЪНЦЕТО!?!?
ТУКА В БЪЛГАРИЯ Е ТО!!!
БОЙКО ЖЪЛТАТА ТИКВА СЕ НАРИЧА!!!!

Орфей 22
Орфей 22
27.12.2017 11:49 11:49

НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТЯСНО ОГРАНИЧЕНИЯ КРЪГ НА ТЕЗИ ПСЕВДОУЧЕНИ ОТ ФАМИЛИЯТА НА КОКОТАНЕКОВИ ХВАЛБИ ДО НЕБЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕ НА САЙТА ЗА РЕКЛАМА И САМОДОВОЛНИ СНИМКИ.
ИНАЧЕ СА НАИСТИНА КАКТО ПИШАТ ПО ГОРЕ МИШКИ .

КОКОТАНОВА Е БОКЛУК
КОКОТАНОВА Е БОКЛУК
27.12.2017 13:39 13:39

За клуба на тая мърла се дават толкова пари колкто за 2 спортни клуба и един танцов състав.

Back to top button