Регион

700 нови дръвчета осигуряват бъдеще за царския орел

В края на миналата година екип на Българското дружество за защита на птиците и доброволци от Тополовград засадиха общо 700 дървета (200 тополи и 500 дъбчета) в Натура 2000 зони „Сакар“, „Западна Странджа“ и „Дервентските възвишения“.

Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след време да приютят гнезда на царски орли в короните си. Основните дървета, използвани за гнездене от вида, са именно тополите, следвани от различни видове дъб. Една от главните причини за увреждане на гнездовите местообитания на царския орел е масовото изсичане на тополите през последните 10-15 г.

Орел

Дъбовите дръвчета бяха засадени в ниви и обработваеми земи с цел да се създаде мозаечен хабитат, подходящ за различни видове дребни бозайници, птици и влечуги – важен източник на храна за царския орел. Отглеждането на монокултури оказва силен неблагоприятен ефект върху биоразнообразието и природата, като прави местообитанията на редица видове неподходящи за живот.

Засаждането на новите дървета е важна част от природозащитните дейности, извършвани по LIFE проекта „Земя за царския орел“, за подобряване на гнездовите и хранителните местообитания на вида. Залесени са общо 16 дка, като младите дръвчета бяха засадени на 16 различни площадки в трите проектни района, като 14 от тях са защитени с ограда, която да ги предпазва от стадата на местните фермери в първите години, които са най-критични за оцеляването им, но без да възпрепятства придвижването на дивите животни в района. В залесяването са се включили много доброволци.

Орел

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ивчо
Ивчо
09.01.2018 12:40 12:40

Толкова малки дръвчета са засадени…сякаш са разсад :) след колко ли години ще пораснат големи, за да загнездват там орлите? :)

тополовградско меше
тополовградско меше
09.01.2018 13:39 13:39

чакай коньо за зелена трЯва и дрянова кюския

Back to top button