Любопитно

Министърът на образованието стана почетен гражданин на Тополовград

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е почетен граждани на Тополовград получи почетните символи.

Решението за връчване на званието е взето през есента на миналата година. То се присъжда за усилията на министър Вълчев за съхраняване и оптимизиране на училищната мрежа в община Тополовград и запазване на петте общински учебни заведения там.

Официалната церемония се проведе в малкия салон на читалището, изпълнен до краен предел. Присъстваха директори и учители от училищата и детските градини, почетни граждани, общински съветници, общественици, родители. Церемонията започна с химна на България, който изпълни ученичката Лиляна Личева, хор „Медени звънчета“ и малките рецитаторки Александра Янчева и Силвия Атанасова от детската формация за художествено слово „Сладкодумци“, които приветстваха гостите със стихотворението „Добре дошъл в Тополовград“.

ПочетенНовият почетен гражданин – министър Красимир Вълчев представи Красимира Ятакчиева. Почетните символи – почетен знак и грамота връчи кметът на общината Божин Божинов. Гостът получи и подарък – икона „Св. Богородица“ – дело на местния художник, почетният гражданин на Тополовград Христо Дюлгеров. Икона на „Светите братя Кирил и Методий“ подари на госта Добрин Парнаров – директор на едноименното тополовградско начално училище и председател на комисията по образование при общинския съвет. Министърът получи и почетен медал 120 години читалище „Св. св. Кирил и Методий“ – 1894″ от председателя на читалището Трифон Ламбов.

ПочетенМинистър Вълчев благодари на тополовградчани за голямата чест и на общината за грижите, които се полагат за образователните институции. Той се спря на проблемите в образователната система, за решаването на които министерството полага много усилия. Министърът коментира и заплащането, кадровото осигуряване, нуждата от добра мотивация на кадрите в отдалечените райони. В своето слово министърът подчерта ролята на учителите за бъдещето на този красив, но отдалечен граничен район.

На официалната церемония присъстваха и народният представител от ГЕРБ д-р Георги Станков, областният управител Станислав Дечев, началникът на РУО Хасково Христина Боева.

След церемонията гостите отпътуваха за село Устрем, където е най-голямото училище в общината.

Работната визита на официалните лица продължи с посещение в Любимец, съобщават от областна администрация.

Министър

„Изключително важна е работата на детските градини за социалната интеграция на децата, затова трябва да направим така, че условията за най-малките да бъдат все по-добри“, заяви министър Вълчев при посещението си в детска градина „Рай“. Тук се отглеждат и възпитават 260 деца.

За да проследи целия процес на образование, Красимир Вълчев се срещна и с учителите и децата от НУ „Христо Ботев“. Това е учебното заведение, където всички иновативни технологии са въведзени и достъпни за децат, изтъкна началникът на РУО Христина Боева. Министър Вълчев поздрави колегите си за професионалното отношение към работата и за условията, които са създали за децата.

Министър

В СУ „Желязко Терпешев“ в Любимец учат над 450 деца. От тях 30% са от т. нар. „проблемни ученици“, разказаха при срещата си с министър Вълчев учителите там. Според директора Мария Станкова, образователните пропуски на учениците в началния курс, много трудно могат да бъдат компенсирани от 5 клас нагоре, затова всяко изоставане е фатално за някои деца. Учителите разказаха, че по механизма за приобщаване на децата в риск, са срещнали подкрепа от останалите институции и от всички десетки рискови деца, едва 7 не посещават училище. Общо за областта, броят на записаните, но не посещаващи училище деца, е 46.

Министър

Работната визита в Хасковска област завърши с двучасова среща – разговор с директорите на училищата от региона. От министър Вълчев подчинените му поискаха най-вече намаляване на административната тежест и уверение, че ангажиментът за увеличение на учителските заплати през този мандат ще бъде изпълнен. „Абсолютно съм съгласен, че трябва да щадим усилията си и да не губим човекочасове в писане на ненужни справки“, каза министър Вълчев. Той увери преподавателите от региона, че министерството ще продължи да изпълнява политиката за увеличаване на възнагражденията и за промяна на нормативни актове, които да облекчат работата на учителите и директорите.

През следващите 10 години ще изпитаме остър недостиг на работна сила, затова трябва да работим за това професионалното образование да върне авторитета си, категоричен е министър Вълчев. Според него, трябва да се работи най-вече с родителите и децата. Защото професионалното образование е само още един позитив при намиране на работа, а не пречка за висше образование и професионална реализация.

Днес посещението на министъра на образованието в Хасковска област продължава в Ивайловград.

Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и министерството няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от Хасковска област. Той поясни, че през 2018 г. вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, увери Вълчев.

Министърът посочи, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институциите в по-малките населени места. „Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и трудността при намиране на учители в тях. Ще обмислим възможността да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование“, каза Красимир Вълчев.

Почетен

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
quest_385 каза
quest_385 каза
16.01.2018 10:36 10:36

ГОЛЯМА ГРЕШКА Трябваше първо Бойко да удостоят а после ако искат и филанкишията Но толкова им е ума на Тополовградските умници

Таско
Таско
16.01.2018 14:58 14:58

Така е при кмет-мутра…

Back to top button