Любопитно

Хасковските евреи в нова научна публикация

„В малкото наше провинциално градче Хасково, разположено в полите на южните Родопи, еврейската община датира от около 150 години.

Тя бе основана от преселници евреи от Одрин, които са идвали за търговски цели в Хасково и са се заселили там. Първите заселници са семействата Райтан, Перец, Бенун, Магрисо, Митрани, Родриг и др.“ Това се казва в текст на Исак Барух, поканен от Еврейската община за преподавател по религиозните предмети на учениците в Хасково през 1929 г.

Откъсът е цитиран от д-р Виолета Костова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Нейното проучване на регистъра на еврейската община в Хасково (1897-1944 г.) е поместено в списание „Известия на държавните архиви“, което предоставя за първо публикуване уникални документи за историята на България и Балканите.

Хасково е един от градовете в България, в който в продължение на близо два века има трайно присъствие на еврейско население със свои институции и духовни центрове – община, синагога, училище, благотворителни и културни организации. Запазена е богата документация, голяма част от която се съхранява в Държавния архив в Хасково. В нея са съхранени факти за еврейската народна община, еврейското училище „Атиква“, за спестовната банка „Економия“ АД -Хасково, учредена по инициатива на евреи – търговци и занаятчии, за благотворителното дружество „Озер Далим“.

Значителен е броят на документите и във фонда на съда в Хасково: за регистрация на фирми, благотворителни и други сдружения. От началото на 90-те години на 20 в. в отдел „Най-нова история“ в хасковския музей датира богата колекция от снимки, документи и предмети, спомени.
Според данните от първото преброяване в Източна Румелия през 1880 г. в Хасковска околия има 246 евреи. До 1926 г. това население се увеличава, а през следващите две десетилетия намалява поради изселване.

Един от най-ценните запазени документи е регистърът на хасковската еврейска религиозна община. В него се съдържат данни за всяко семейство. Освен от Одрин в Хасково се заселват еврейски фамилии от Солун, Гюмюрджина, Измир, Серес, Скопие, става ясно от документа. Регистърът е ценен извор за движението и демографските процеси сред еврейското население в Хасково. Той дава възможност да се проследят родовите връзки на различни поколения от 19 в. до 30-те години на 20 в., казва д-р Виолета Костова.

В навечерието на 75-годишнината от спасяването на евреите в България по време на Втората световна война проучването на д-р Виолета Костова е още един ценен принос в паметта за еврейската общност в региона, където от векове различни етноси живеят в мир и разбирателство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Таско
Таско
16.01.2018 14:57 14:57

Вече няма евреи в Хасково – всичко се изсели в Израел, така че няма смисъл от такива прояви!

Сево
Сево
17.01.2018 22:13 22:13

Таско, винаги има смисъл да научиш нещо повече за града, в който живееш. Достатъчно е да проявиш интерес и да потърсиш информация.

таралежко
таралежко
19.01.2018 20:56 20:56

СЕВИЧ за птоя еврейски холокост се говори за 6 000 000 избити евреи А знаеш ли колко християни и мюсюлмани са избити– не знаеш Ха пиши в следващият си коментар Стига вече с тия евреи бе този свят не е само еврейски

иvan_DRAGANOV
иvan_DRAGANOV
19.01.2018 21:03 21:03

Абе отдавна появявам интерес но безрезултатно в кое отделение на болницата работят д-р В Костова и д-р К узунова Някои казват че били в патоанатомията други че са в урологията Друг подхвърли че били стажантки в спешното

Back to top button