Външни публикации

„Биотерм“ с проект за повишаване на енергийната ефективност

На 18.01.2018 г в офиса на фирма „Биотерм“ ЕООД се проведе информационен ден за Проект № BG16RFOP002-3.001-0149-C01 „Повишаване на енергийната ефективност на „Биотерм“ ЕООД“ е финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на допустимите разходи по проекта е 1 527 001,20 лв., а стойността на безвъзмездната финансова помощ 1 077 276, 84 лв. Европейското съфинансиране е на стойност 915 685, 31 лв., а националното съфинансиране – 161 591,53 лв.

Общата цел на проекта е насочена към постигане на устойчив растеж и повишаване на конкурентноспособността на Биотерм ЕООД, посредством изпълнението на мерки за понижаване на енергийната интензивност.

За реализация на общата цел по проекта са формулирани следните специфични цели:
– Извършване на обследване за енергийна ефективност;
– Реализиране на инвестиции в модерно, енергоефективно оборудване в „Биотерм“ ЕООД?
– Намаляване на потреблението на енергия?
– Въвеждане и удостоверяване спазването на нормите за енергиен мениджмънт в предприятието, съгласно изискванията на стандарт ISO 50001;
– Нарастване на производствения капацитет на „Биотерм“ ЕООД?
– Привличане на нови клиенти.

Реализацията на общата и специфичните цели на настоящия проект ще допринесе за постигането на устойчиви резултати по отношение на дейността на фирмата. В резултат от осъществяването на дейностите по проекта ще се окаже пряк положителен ефект върху вътрешните фактори, обуславящи конкурентоспособността на предприятието. Поставените проектни цели, пряко кореспондират и са в пълно съответствие с поставената цел по настоящата процедура, а именно: „насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност и подобряване на енергийната интензивност на икономиката“.

Предвижданите в рамките на проекта дейности са:
1. Придобиване на ново производствено оборудване – инвестиции за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, препоръчани след извършено обследване за енергийна ефективност:
– Мярка 1 Верижен мини челен товарач, 1 бр.;
– Мярка 2 Комбиниран товарач, 1 бр.;
– Мярка 3 Мобилен бетонов възел, 1 бр.
Избрания режим на помощта за елемент „Инвестиции“ е регионална инвестиционна помощ.
Дейността е свързана с разширяване на капацитета на съществуващ стопански обект.
2. Въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт, съгласно изискванията на стандарт ISO 50001.
3. Публичност и визуализация.

Реализацията на проекта ще доведе до разширяване на производствения капацитет на „Биотерм“ ЕООД, до значителни енергийни спестявания, повишаване на ресурсната ефективност и екологичност на дейността, чрез намаляване и рециклиране на бракуваната продукция и цялостно подобряване пазарните позиции на дружеството.

ДБФП е подписан на 20.11.2017 г. и е с продължителност 12 месеца.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „БИОТЕРМ“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.“

Back to top button