Хасково

Монтират пос терминали в офиса на НАП в Хасково, плащаме без такси

Пос терминали предстои да бъдат монтирани в офиса на НАП в Хасково, съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността директор до конкурс Атанас Запрянов.

Устройствата, които ще позволят по-бързо и удобно обслужване, ще са общо 6, като едното от тях ще е за дирекция „Събиране“ на бул. „България“ 152, където са публичните изпълнители. На 24 януари ще се проведе обучение на служители и най-вероятно през февруари ще бъдат монтирани и самите устройства.

НАП

Това на практика означава, че всички плащания към НАП ще могат да бъдат извършвани без такси, включително данъчни и осигурителни задължения, както и просрочени глоби, които са стигнали до публичните изпълнители на агенцията като фишове от КАТ например. Досега плащания без такси можеха да се извършват единствено от физически лица в банковия клон в сградата на НАП. Това вече ще е възможно и за фирмите чрез пос терминалите. Така ще се избегнат ситуации, в които за превод от няколко стотинки се дължаха такси от по няколко лева към съответната банка, уточниха от агенцията.

В рамките на Данъчна кампания 2018 г. по електронен път в Хасково досега са подадени 309 декларации, а на хартия – 120. Декларации ще могат да се подават и в 19 пощенски станции в областта, като от вторник започва обучение на служители в Български пощи. От НАП препоръчват декларациите да се подават по електронен път с електронен подпис или ПИК. Интересът към ПИК е голям, като за миналата година са издадени 3 486, а от началото на тази година – почти 300. През 2017-а 37% от декларациите са подадени през интернет, като за тази година очакванията са процентът да надхвърли 45.

Гражданите ползват 5% отстъпка, но не повече от 500 лв. ако декларират доходите си до 31 януари, но те не трябва да имат публични задължения. Запрянов предупреди, че има много хора, които не знаят, че имат наказателни постановления и препоръча те да проверяват. Срокът за подаване на декларации от физически лица е 30 април. Фирмите подават декларации до 2 април.

За първи път тази година може да се ползва 1% данъчна отстъпка за безкасово плащане, но не повече от 500 лв. За целта трябва 100% от доходите на физическите лица да са постъпили по безкасов път и минимум 80% от плащанията също да са безкасови. Тази година фирмите не ползват отстъпка при деклариране по електронен път, тъй като вече са задължени да правят това. До днес 230 фирми са подали декларации. Тези от фирмите, които не развиват дейност, вече няма да подават декларации.

Новост тази година е и Приложение 13, в което физическите лица доброволно могат да обявят необлагаеми доходи – продажба на имущество, наследства, дарения. Това ще спести време при една бъдеща проверка.

През тази година декларации могат да се коригират само веднъж до 30 септември. Досега това ставаше само в рамките на данъчната кампания.

Работното време на хасковския офис на НАП до 30 април ще е без прекъсване, като в последния ден офисът ще работи докато има хора в салона, но не по-късно от 2 часа от края на работното време.

От НАП уточниха, че печалбите от дейности по Закона за хазарта не се облагат с данъци. Паричните и предметни награди от конкурси и състезания обаче се облагат, когато са на стойност над 30 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button