Хасково

Изграждат водопровод за 651 000 лв., новите кладенци са готови

Обществена поръчка за изграждането на напорен водопровод обявиха от община Хасково. Той ще е от помпени станции „Северна зона“ и „Извора“ до водоем 30 000 кубически метра.

Изграждането на напорния водопровод е във връзка със спирането на 14-те кладенци за питейна вода на Хасково и създалата се реална опасност за въвеждане на дългосрочен воден режим в областнияград. Това е единствено възможната бърза реализация за компенсиране на получилия се недостиг на водно количество, се казва в обществената поръчка.

Прогнозната стойност е 651 300 лв. без ДДС, като офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 7 март.

Както Haskovo.info писа, по-рано през януари общината обяви обществена поръчка за изграждане на част от напорен водопровод от помпена станция “Източна зона” до черпателен резервоар с 4000 кубически метра на помпена станция “Юг”. И това се прави във връзка с допълнителното аварийно водоснабдяване на Хасково заради завишените стойности на уран в питейната вода, която е забранена за пиене и готвене.

Haskovo.info припомня, че в средата на октомври миналата година започна сондирането за пръвите четири нови кладенци за питейна вода на Хасково. За справяне с проблема с повишеното съдържание на уран във водата правителството отпусна 2 милиона лева. Първите четири нови кладенци от общо 8 бяха възложени чрез пряко договаряне с фирми. На поканата се отзова само “Водно строителство”. Именно те изграждат първите четири. Те дублират кладенци от 1973 година в Северна зона, където вече са изградени в последните 2 години други 4 дублиращи кладенци. Според изследванията на водата в тази зона повишено съдържание на уран няма.

Тези кладенци са завършени, като се чакат резултатите от пробите на водата там, уточниха от общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
31.01.2018 16:41 16:41

Ами ако се окаже че и там има УРАН –Каво правим тогава Кой ще отговаря за 2 милиона лева НИКОЙ ЕСТЕСТВЕНО Щото този дето ги осигури е Гелбаджийче и то НЕЗАМЕНИМО

Райчо
Райчо
01.02.2018 9:08 9:08

Това с урана си беше един блъф още отначало за да може да усвоят паричките,защо никой не заведе дело срещу ВИК за системно тровене на цял град и водата продължава да си е 3лв.“питейна“,защо не я водят промишлена след като не става за пиене.Ако е замърсен водоносния слой с уран и 10 кладенеца да направиш в района и при тях ще е същата вода ,това е толкова елементарно.Ще си търсим стария кмет при него такива простотии не ставаха той поне мачкаше богатите.

Back to top button