Любопитно

Железен меч и бронзова рапира се върнаха в хасковския музей

Едни от най-ценните археологически експонати – железен меч и бронзова рапира отново са изложени в зала „Археология“ на Регионалния исторически музей в Хасково.

През последните четири месеца те бяха в Националния археологически институт с музей. Хасковските артефакти бях част от тематична изложба под надслов „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“.

Хасковският музей участва с пет експоната. Подборът на предметите бе направен от зам.-директора на НАИМ доц. д-р Христо Попов. Артефактите, с които участва музеят са уникални и рядко могат да бъдат видени другаде – като бронзовата микенска рапира, която е на повече от 3500 г.

В София бе показан и уникален накрайник за подобна рапира, открит по време на археологически разкопки при с. Долно Черковище. Посетителите на НАИМ видяха още един хасковски уникат – железен меч, един от първите от този метал по нашите земи. Той е на повече от 3000 години.

Два други артефакта в експозицията са рядко срещани калъпи. Единият е от камък и е предназначен за отливането на бронзови сърпове. Уникален е и другият, който наистина се среща много рядко. Той е керамичен и е служил за изработването на кръстовидни брадви.

Изложбата е видяна от хиляди посетители през четирите месеца, в които бе показана в НАИМ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.02.2018 5:31 5:31

wkUB

Back to top button