Регион

Въпреки лошото време, зарязаха лозята край Харманли

Въпреки лошото време, по традиция с молитва, музика и вино зарязаха лозята до параклиса „Св. Трифон“ в Харманли.

Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия заедно с архиерейския наместник отец Живко Петров и местни свещеници. В храма, те отправиха молитвите си за берекет и добра реколта и извършиха освещаването на курбана, даван по традиция всяка година на празника за здравето и благоденствието на жителите на града.

Харманли

За да се включат в тържеството, в храма дойдоха хора от града и гости. Сред тях бяха кметът на Харманли Мария Киркова, заместникът й Валентина Димулска, народният представител Георги Станков и заместник- областният управител д-р Стефка Здравкова.

„Лозарството и винарството са една от емблемите на Хасковска област. През последните години този отрасъл се развива изключително динамично в региона, а резултатите са повече от впечатляващи“, заяви Станков. Той поздрави харманлийци затова, че съхраняват традициите и че пазят ревностно изконните български обичаи.

Лошото време, силният вятър и валеж от дъжд и сняг обаче, попречи на местните самодейци да поздравят своите съграждани с празничната програма, която бяха подготвили. Въпреки това, от общината благодариха на всички тях и техните ръководители за готовността им да допринесат за доброто настроение на празнуващите в деня на Трифон Зарезан.

Киркова, Здравкова и председателят на клуб „Възрожденец“ д-р Милко Стаматов извършиха ритуала по зарязване в близкото лозе. Те нарекоха да е плодовита годината, да е добра реколтата и да са пълни бъчвите с вино.

Опашка от хора се изви пред казаните с курбана за здраве, а местни винопроизводители предложиха на присъстващите част от вината си за почерпка и дегустация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.02.2018 16:33 16:33

тия тъпири така и не се научиха кога се зарязва

Ширлиц
Ширлиц
11.02.2018 17:32 17:32

Много лошо гледа народния ДУПЕТАТИН – ША ВА БИЙ МАЙ ,Запомнете как гледа тоя ЛЮБИМ УМНИК избранник на народа Герги СТАНКОВ ТЪПУТО и как след две годин

Анонимен
Анонимен
11.02.2018 20:05 20:05

да си правят пияра с тяхнните пари собствени а не с нашите готовани нахални

Back to top button