Хасково

Задържаният терорист от Ислямска държава е в България от месец

Търсеният от Мароко за членство в терористичната организация Ислямска държава 34-годишният Науфел Захри е влязъл в България на 13 януари. Това стана ясно на заседанието в Хасковския окръжен съд, на което мароканецът бе временно задържан за 90 дни.

Науфел е задържан преди месец на „зелена граница“ край свиленградското село Сладун с група сирийци, влезли нелегално у нас. Той се е представял за сириец и е бил с фалшиви документи. Последвало е изясняване на самоличността му и след експертиза се е установило, че лицето е издирвано от Мароко. През това време той е бил в специализирания център от затворен тип в Любимец.

Както Haskovo.info писа, задържаният е обявен за международно издирване от Интерпол – Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ.

Съгласно предоставената от Интерпол информация, мъжът е издирван за „лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в Ислямска държава служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност мъжът се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси“.

Съд

Пред съда мароканецът заяви с помощта на преводач от арабски, че не иска да бъде предаван на Мароко, където го грози присъда от 30 г. затвор. Той се страхува, че в родината си ще бъде хвърлен в затвора, а може и да го убият. По време на делото му прилоша и то бе прекъснато, за да може задържаният да пие вода.

Пред медиите Науфел отрече да се е занимавал с тероризъм в Сирия. По неговите думи 4 г. той се е занимал с търговия в Сирия. Семейството си вече е изпратил в Мароко, а за да премине от Турция в България е платил 2200 евро на каналджии. Той заяви, че иска защита като бежанец в България.

Ако през следващите 90 дни от Мароко не изпратят искане за екстрадиция, Науфел Захри ще бъде освободен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.02.2018 22:19 22:19

Отговорете на най -ваният въпрос. Кой е отговорен този мангал да премине границата.

Back to top button