Любопитно

Мраморната Изида от Каснаково на национална изложба в София

Знакова археологическа находка от димитровградското село Каснаково е показана на откритата в София 11-та Национална изложба „Българска археология 2017“.

Организатор е Националният археологически институт с музей на БАН. По традиция изложбата представя теренната работа на българските археолози през изминалата година с най-интересните находки и богат илюстративен материал.

На витрините посетителите ще видят и мраморна статуя на богинята Изида. Както Haskovo.info писа, тя е открита миналата година при разкопки в района на светилището на нимфите и Афродита край Каснаково от екип с ръководител гл. ас. д-р Веселка Кацарова. Светилището е било част от имението на обитателите на близката римска вила – съпрузите Тит Флавий и Клавдия Монтана. Статуята с височина 80 см е стояла в центъра на едно от най-представителните помещения на проучваната сграда, декорирано с подова мозайка. Подобен род изображения на богиня Изида са притежание на световни музеи в Европа. За територията на България това е първата такава намерена статуя. Находката е доказателство, че през изследвания исторически период култът към Изида е бил много разпространен в тази част на Римската империя .

Изложбата ще бъде отворена за граждани от 15 февруари до 1 април.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button